(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „Tragom niti“

Izložba „Tragom nitiˮ rezultat je saradnje dve novosadske ustanove kulture „Ateljea 61ˮ i Muzeja grada Novog Sada, konkretno Odeljenja za savremenu likovnu i primenjenu umetnost u Novom Sadu i zaostavštinu arhitekte Đorđa Tabakovića, poznatije pod nazivom Zavičajna galerija. Predstavljen je izbor dela osam odabranih novosadskih umetnika druge polovine 20. veka koji su se izrazili u mediju tapiserije, a čija se dela čuvaju u zbirkama obe ustanove. Autori su Boško Petrović, Isidor Vrsajkov, Stevan Maksimović, Miodrag Nedeljković, Milivoj Nikolajević, Mileta Vitorović, Ankica Oprešnik i Milan Kešelj.

Koncept postavke oslanja se na ranije realizovanu izložbu „Ateljea 61ˮ i Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića kojom su problematizovane sličnosti i razlike između tapiserije i slikarstva. Na izložbi „Tragom niti“, pored tapiserija i ulja na platnu, izložena su dela pomenutih autora i u drugim likovnim tehnikama (drvorez, linorez, kamenorez, kolaž). Ovako koncipirana postavka donosi niz informacija o umetničkom radu zastupljenih autora. Pruža mogućnost celovitije spoznaje ličnih poetika i opusa svakog od njih, kao i uvid u razvoj ideja i umetničkih postupaka do konačne realizacije u materijalu. Pojedina dela predstavljaju pripremne skice za tapiseriju a neka su doslovno prevedena u tapiserijski medij.

Mnogobrojne su veze i analogije između ostvarenja više desetina novosadskih autora po čijim su kartonima izvedene tapiserije a čija se dela čuvaju u bogatim zbirkama Zavičajne galerije i „Ateljea 61ˮ. Izbor dela osam novosadskih autora na izložbi „Tragom nitiˮ predstavlja jednu od mogućih interpretacija i prezentacija njihovog stvaralaštva, afirmaciju zbirke „Ateljea 61ˮ i umetničkog fonda Zavičajne galerije Muzeja grada Novog Sada.
Autor izložbe je dr Jelena Banjac, istoričar umetnosti, muzejski savetnik Muzeja grada. Saradnik na realizaciji izložbe je Tatjana Panić, istoričar umetnosti, kustos „Ateljea 61ˮ.

Otvaranje: utorak, 26. novembar 2019. godine, u 19 časova
Trajanje: 26. novembar 2019 – 6. januar 2020.

Muzej grada Novog Sada © 2024.