(021) 6433-145

Назад на све вести

ИЗЛОЖБА: „ТРАГОМ НИТИ“

Изложба „Трагом нитиˮ резултат је сарадње две новосадске установе културе „Атељеа 61ˮ и Музеја града Новог Сада, конкретно Одељења за савремену ликовну и примењену уметност у Новом Саду и заоставштину архитекте Ђорђа Табаковића, познатије под називом Завичајна галерија. Представљен је избор дела осам одабраних новосадских уметника друге половине 20. века који су се изразили у медију таписерије, а чија се дела чувају у збиркама обе установе. Аутори су Бошкo Петровић, Исидор Врсајков, Стеван Максимовић, Миодраг Недељковић, Миливој Николајевић, Милета Виторовић, Анкицa Опрешник и Милан Кешељ.

Концепт поставке ослања се на раније реализовану изложбу „Атељеа 61ˮ и Галерије ликовне уметности Поклон збирке Рајка Мамузића којом су проблематизоване сличности и разлике између таписерије и сликарства. На изложби „Трагом нити“, поред таписерија и уља на платну, изложена су дела поменутих аутора и у другим ликовним техникама (дрворез, линорез, каменорез, колаж). Овако конципирана поставка доноси низ информација о уметничком раду заступљених аутора. Пружа могућност целовитије спознаје личних поетика и опуса сваког од њих, као и увид у развој идеја и уметничких поступака до коначне реализације у материјалу. Поједина дела представљају припремне скице за таписерију а нека су дословно преведена у таписеријски медиј.

Многобројне су везе и аналогије између остварења више десетина новосадских аутора по чијим су картонима изведене таписерије а чија се дела чувају у богатим збиркама Завичајне галерије и „Атељеа 61ˮ. Избор дела осам новосадских аутора на изложби „Трагом нитиˮ представља једну од могућих интерпретација и презентација њиховог стваралаштва, афирмацију збирке „Атељеа 61ˮ и уметничког фонда Завичајне галерије Музеја града Новог Сада.

Аутор изложбе је др Јелена Бањац, историчар уметности, музејски саветник Музеја града. Сарадник на реализацији изложбе је Татјана Панић, историчар уметности, кустос „Атељеа 61ˮ.

Отварање: уторак, 26. новембар 2019. године, у 19 часова
Трајање: 26. новембар 2019 – 6. јануар 2020.

Музеј града Новог Сада © 2024.