(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „Takvog Štranda ni na moru nema…“

U toplim danima koji su uveliko stigli u Novi Sad, Muzej grada Novog Sada je svojim sugrađanima priredio izložbu o kultnom mestu gde većina provodi svoje letnje slobodno vreme – o našem Štrandu. Autor izložbe je dr Agneš Ozer, istoričar i muzejski savetnik.

Na postavci će biti predstavljene fotografije, arhivski materijal i predmeti koji ilustruju istoriju najlepšeg kupališta na ovom delu Dunava, a koja je duga preko 150 godina. Prvi zvaničan podatak o Štrandu potiče iz 1856. godine, kada je od komesarijata policije zatraženo da delegira čuvara za civilno kupalište na gornjem Limanu, a koje je bilo dužine 25 i široko 9 hvati. Prva licitacija za drvene kućice, današnje kabine, održana je 1884., dok je zvaničnim kupalištem postao 1911. godine. U periodu između dva svetska rata Štrand se razvio u moderno obalsko kupalište, na kojem se okupljalo „elitni svet“ Novog Sada i okoline. „Štrandiranje“ je postalo jedno od odlika Novosađana, a odlazak na Štrand bio je svojevrstan društveni događaj.

Pozivamo sve sugrađane da posete izložbu i da se upoznaju sa istorijom omiljenog kupališta, načinima kako se na njemu nekada provodilo vreme, ali i da sa nama podele svoje uspomene koje ih vezuju za Štrand.

Svečano otvaranje izložbe je u utorak, 2. jula u 13 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.

Muzej grada Novog Sada © 2024.