(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Таквог Штранда ни на мору нема…“

У топлим данима који су увелико стигли у Нови Сад, Музеј града Новог Сада је својим суграђанима приредио изложбу о култном месту где већина проводи своје летње слободно време – о нашем Штранду. Аутор изложбе је др Агнеш Озер, историчар и музејски саветник.

На поставци ће бити представљене фотографије, архивски материјал и предмети који илуструју историју најлепшег купалишта на овом делу Дунава, а која је дуга преко 150 година. Први званичан податак о Штранду потиче из 1856. године, када је од комесаријата полиције затражено да делегира чувара за цивилно купалиште на горњем Лиману, а које је било дужине 25 и широко 9 хвати. Прва лицитација за дрвене кућице, данашње кабине, одржана је 1884., док је званичним купалиштем постао 1911. године. У периоду између два светска рата Штранд се развио у модерно обалско купалиште, на којем се окупљало „елитни свет“ Новог Сада и околине. „Штрандирање“ је постало једно од одлика Новосађана, а одлазак на Штранд био је својеврстан друштвени догађај.

Позивамо све суграђане да посете изложбу и да се упознају са историјом омиљеног купалишта, начинима како се на њему некада проводило време, али и да са нама поделе своје успомене које их везују за Штранд.

Свечано отварање изложбе је у уторак, 2. јула у 13 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29.

Музеј града Новог Сада © 2024.