(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „Srpski sanitet 1914-1918.“

Saopštenje za javnost
Izložba
„Srpski sanitet 1914-1918.“

Muzej grada Novog Sada, Vojni muzej u Beogradu i Narodni muzej u Šapcu organizuju izložbu „SRPSKI SANITET 1914-1918.“. Autori izložbe su: Gordana Bulović, kustos istoričar, dr Mirko Peković, muzejski savetnik arheolog i Branislav Stanković, kustos istoričar.

Prvi svetski rat je najdramatičniji period srpske istorije i najveća prekretnica u prošlosti svih učesnika. To više nikako nije bio samo sukob oružanih snaga, to je rat koji je najneposrednije pogodio i stanovništvo čiji su gubici gotovo izjednačeni sa gubicima vojnika u borbi.

U Veliki rat, nakon dva iscrpljujuća Balkanska rata, Srbija ulazi sa zastarelim sanitetom, bez zanavljanja, poboljšanja i inoviranja. Međutim, u organizacijskom smislu sanitetska služba je bila jedinstvena i sačinjavale su je vojnolekarska, apotekarska i veterinarska služba čime je postignuto funkcionalno jedinstvo tri glavna segmenta koji su odgovorni za zdravstveno obezbeđenje. Posebna pažnja posvećuje se ratnoj hirurgiji koja gotovo u nemogućim uslovima dostiže svetski vrh.

Patnju i stradanja, žrtve, humanost, podvige i patriotizam koje je prošla, dala i ispoljila srpska vojska, a sa njom i njen vojni sanitet tokom Velikog rata, ne bi trebalo nikada zaboraviti.

Svečano otvaranje izložbe biće u četvrtak, 28. maja u 20 i 45 č, u Vojnom muzeju, na Kalemegdanu u Beogradu. Izložbu će pratiti dvojezični, srpsko – engleski katalog.

Kontakt:
Gordana Bulović
062/807-19-34

Direktor
MSc. Vesna Jovičić

 

Muzej grada Novog Sada © 2024.