(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Српски санитет 1914-1918.“

Саопштење за јавност
Изложба
„Српски санитет 1914-1918.“

Музеј града Новог Сада, Војни музеј у Београду и Народни музеј у Шапцу организују изложбу „СРПСКИ САНИТЕТ 1914-1918.“. Аутори изложбе су: Гордана Буловић, кустос историчар, др Мирко Пековић, музејски саветник археолог и Бранислав Станковић, кустос историчар.

Први светски рат је најдраматичнији период српске историје и највећа прекретница у прошлости свих учесника. То више никако није био само сукоб оружаних снага, то је рат који је најнепосредније погодио и становништво чији су губици готово изједначени са губицима војника у борби.

У Велики рат, након два исцрпљујућа Балканска рата, Србија улази са застарелим санитетом, без занављања, побољшања и иновирања. Међутим, у организацијском смислу санитетска служба је била јединствена и сачињавале су је војнолекарска, апотекарска и ветеринарска служба чиме је постигнуто функционално јединство три главна сегмента који су одговорни за здравствено обезбеђење. Посебна пажња посвећује се ратној хирургији која готово у немогућим условима достиже светски врх.

Патњу и страдања, жртве, хуманост, подвиге и патриотизам које је прошла, дала и испољила српска војска, а са њом и њен војни санитет током Великог рата, не би требало никада заборавити.

Свечано отварање изложбе биће у четвртак, 28. маја у 20 и 45 ч, у Војном музеју, на Калемегдану у Београду. Изложбу ће пратити двојезични, српско – енглески каталог.

Контакт:
Гордана Буловић
062/807-19-34

Директор
MSc. Весна Јовичић

Музеј града Новог Сада © 2024.