(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „SREMSKI FRONT I POBEDA NAD FAŠIZMOM“

Muzej grada Novog Sada i Vojni muzej organizuju izložbu „SREMSKI FRONT I POBEDA NAD FAŠIZMOM“.

Autori izložbe su: Dušanka Maričić i mr Siniša Jokić.

Za dvadeseti vek karakterističan je nagli razvoj industrijski, tehnološki, privredni i naučni, a zapamćen je po dva velika rata svetskih razmera. Jedan od njih završio je pre sedamdeset godina i sada je jubilarna godišnjica od završetka Drugog svetskog rata. Proces društvenih promena i nagli industrijski razvoj, a naročito nagomilavanje oružja uslovili su rat kao novu privrednu granu. Sačuvani propagandni materijal plakati ukazuju nam na ozbiljnost ubrzane proizvodnje naoružanja, a masovno naoružavanje dovelo je do još brojnijih ljudskih žrtava. Na Sremskom frontu podnete su najveće žrtve za najviši cilj – slobodu. Sremski front je simbol stradanja mladosti otadžbine, a najviše šumadijskih momaka i beogradskih đaka. Borci su ginuli junački bez zakletve njih hiljade iz Šumadije i Beograda. Sremski front je nastao odmah po oslobođenju Beograda, nakon teških borbi Prve armijske grupe NOVJ i delova 3. ukrajinskog fronta Crvene armije vođenih protiv nemačkog 34. armijskog korpusa, koji je štitio povlačenje grupe armija „E“ sa Balkana.

Proboj Sremskog fronta počeo je 12. 04. 1945. u zoru artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 artiljerijskog oruđa i avio pripremom od dva naleta od 50 aviona. Na pravcu glavnog udara proboj je izvršila 21. divizija, a zatim je uvedena i 48. divizija i 2. tenkovska brigada. Zauzimanjem Vinkovaca i Županje I armija je probila Sremski front po celoj dubini i otvorila je put za dalja ratna dejstva do pobede. Završnu fazu oslobađanja zemlje karakterišu planirane operativno-strategijsko-taktičke operacije  sa određenim načinom izvođenja borbenih zadataka i ciljno vođenim napadima koji se odlikuju punim energičnim zamahom brzog izvođenja smelo i odlučno što je dovelo do punog vojničkog uspeha.

Svečano otvaranje izložbe biće u četvrtak, 25. juna u 13 časova, u zgradi Muzeja grada  Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kontakt osoba:
Mr Siniša Jokić
063/515-280

Direktor MSc. Vesna Jovičić

Muzej grada Novog Sada © 2024.