(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „СРЕМСКИ ФРОНТ И ПОБЕДА НАД ФАШИЗМОМ“

Музеј града Новог Сада и Војни музеј организују изложбу „СРЕМСКИ ФРОНТ И ПОБЕДА НАД ФАШИЗМОМ“.

Аутори изложбе су: Душанка Маричић и мр Синиша Јокић.

За двадесети век карактеристичан је нагли развој индустријски, технолошки, привредни и научни, а запамћен је по два велика рата светских размера. Један од њих завршио је пре седамдесет година и сада је јубиларна годишњица од завршетка Другог светског рата. Процес друштвених промена и нагли индустријски развој, а нарочито нагомилавање оружја условили су рат као нову привредну грану. Сачувани пропагандни материјал плакати указују нам на озбиљност убрзане производње наоружања, а масовно наоружавање довело је до још бројнијих људских жртава. На Сремском фронту поднете су највеће жртве за највиши циљ – слободу. Сремски фронт је симбол страдања младости отаџбине, а највише шумадијских момака и београдских ђака. Борци су гинули јуначки без заклетве њих хиљаде из Шумадије и Београда. Сремски фронт је настао одмах по ослобођењу Београда, након тешких борби Прве армијске групе НОВЈ и делова 3. украјинског фронта Црвене армије вођених против немачког 34. армијског корпуса, који је штитио повлачење групе армија „Е“ са Балкана.

Пробој Сремског фронта почео је 12. 04. 1945. у зору артиљеријском припремом од 15 минута из 120 артиљеријског оруђа и авио припремом од два налета од 50 авиона. На правцу главног удара пробој је извршила 21. дивизија, а затим је уведена и 48. дивизија и 2. тенковска бригада. Заузимањем Винковаца и Жупање I армија је пробила Сремски фронт по целој дубини и отворила је пут за даља ратна дејства до победе. Завршну фазу ослобађања земље карактеришу планиране оперативно-стратегијско-тактичке операције  са одређеним начином извођења борбених задатака и циљно вођеним нападима који се одликују пуним енергичним замахом брзог извођења смело и одлучно што је довело до пуног војничког успеха.

Свечано отварање изложбе биће у четвртак, 25. јуна у 13 часова, у згради Музеја града  Новог Сада на Петроварадинској тврђави.

Контакт особа:
Мр Синиша Јокић
063/515-280

Директор MSc. Весна Јовичић

Музеј града Новог Сада © 2024.