(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba „Srbija 1914 – 1918. Nemojte nas zaboraviti“

U okviru obeležavanja sto godina od završetka Velikog rata, Muzej grada Novog Sada, Vojni muzej, Beograd i Narodni muzej Šabac, priređuju izložbu

Srbija 1914 – 1918.

Nemojte nas zaboraviti

Svečano otvaranje izložbe je u Muzeju grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin

19.10.2018. u 19 časova

Tim autora ove izložbe: Gordana Bulović, Muzej grada Novog Sada, Mirko Peković, Vojni Muzej Beograd, Branislav Stanković, Narodni muzej Šabac, priređuje izložbu, koja je završetak projekta pod nazivom „Nemojte nas zaboraviti“, započetog još 2014. godine. Po jednim projektom svake godine, od te 2014. godine, ovaj tim autora je pravljenjem izložbi, štampanjem knjiga, snimanjem dokumentarnih filmova, držeći tribine, obeležavao sto godina od Velikog rata.

Prvi svetski rat je najdramatičniji period srpske istorije i najveća prekretnica u prošlosti svih učesnika. Istorijske dimenzije ovog rata najneposrednije izražavaju atributi „prvi“ i „svetski“ odnosno „veliki“. To je rat sa novim obeležjima nepoznatim dotadašnjoj istoriji ratovanja. To više nikako nije bio samo sukob oružanih snaga, to je rat koji je najneposrednije pogodio i stanovništvo čiji su gubici gotovo izjednačeni sa gubicima vojnika u borbi.

Za otvaranje izložbe planirano je projektovanje sedmominutne 3D animacije Velikog rata 1914 – 1918. Ova animacija biće na zgradi Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Urađene su izuzetne rekonstrukcije po originalnim nacrtima. Posetioci će moći videti: bolničku baraku-maketu prve hirurške poljske bolnice u Dragomancima, udlagu za nogu dr Mihaila Petrovića, nosila, improvizovani aparat – buret za depedikulaciju (uništavanje vaši i gnjida parenjem odeće), sanitetsu dvokolica, od pruća pleteni kreveti, samar za ležećeg i sedećeg bolesnika i drugo.

Međutim, ono što predstavlja poseban kuriozitet ove izložbe je izuzetan broj originalnih predmeta, kako iz zbirki ova tri muzeja, tako i iz privatnih kolekcija. Najveći deo izloženog muzejskog materijala: medicinske, hirurške i zubarske opreme, apotekarskih posuda, ordenja i povelja, po prvi put se pojavljuju u javnosti.

Izložbu Srbija 1914 – 1918. Nemojte nas zaboraviti prati dvojezični katalog, srpsko – engleski.

Rad na izložbi je stručno i naučno pomoglo Naučno društvo za istoriju zdravstvene kulture Vojvodine, kao i Pasterov zavod Novi Sad koji nam je ustupio, za izlaganje, predmete iz svoje kolekcije.

Patnju i stradanja, žrtve, humanost, podvige i patriotizam koje je prošla, dala i ispoljila srpska vojska u Velikom ratu, a sa njom i njen narod, ne treba nikada zaboraviti, i na tim kolektivnim i pojedinačnim primerima treba graditi etiku za budućnost.

Muzej grada Novog Sada © 2024.