(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба „Србија 1914 – 1918. Немојте нас заборавити“

У оквиру обележавања сто година од завршетка Великог рата, Музеј града Новог Сада, Војни музеј, Београд и Народни музеј Шабац, приређују изложбу

Србија 1914 – 1918.

Немојте нас заборавити

Свечано отварање изложбе је у Музеју града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин

19.10.2018. у 19 часова

Тим аутора ове изложбе: Гордана Буловић, Музеј града Новог Сада, Мирко Пековић, Војни Музеј Београд, Бранислав Станковић, Народни музеј Шабац, приређује изложбу, која је завршетак пројекта под називом „Немојте нас заборавити“, започетог још 2014. године. По једним пројектом сваке године, од те 2014. године, овај тим aутора је прављењем изложби, штампањем књига, снимањем документарних филмова, држећи трибине, обележавао сто година од Великог рата.

Први светски рат је најдраматичнији период српске историје и највећа прекретница у прошлости свих учесника. Историјске димензије овог рата најнепосредније изражавају атрибути „први“ и „светски“ односно „велики“. То је рат са новим обележјима непознатим дотадашњој историји ратовања. То више никако није био само сукоб оружаних снага, то је рат који је најнепосредније погодио и становништво чији су губици готово изједначени са губицима војника у борби.

За отварање изложбе планирано је пројектовање седмоминутне 3D анимације Великог рата 1914 – 1918. Ова анимација биће на згради Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.

Урађене су изузетне реконструкције по оригиналним нацртима. Посетиоци ће моћи видети: болничку бараку-макету прве хируршке пољске болнице у Драгоманцима, удлагу за ногу др Михаила Петровића, носила, импровизовани апарат – бурет за депедикулацију (уништавање ваши и гњида парењем одеће), санитетсу двоколица, од прућа плетени кревети, самар за лежећег и седећег болесника и друго.

Међутим, оно што представља посебан куриозитет ове изложбе је изузетан број оригиналних предмета, како из збирки ова три музеја, тако и из приватних колекција. Највећи део изложеног музејског материјала: медицинске, хируршке и зубарске опреме, апотекарских посуда, ордења и повеља, по први пут се појављују у јавности.

Изложбу Србија 1914 – 1918. Немојте нас заборавити прати двојезични каталог, српско – енглески.

Рад на изложби је стручно и научно помогло Научно друштво за историју здравствене културе Војводине, као и Пастеров завод Нови Сад који нам је уступио, за излагање, предмете из своје колекције.

Патњу и страдања, жртве, хуманост, подвиге и патриотизам које је прошла, дала и испољила српска војска у Великом рату, а са њом и њен народ, не треба никада заборавити, и на тим колективним и појединачним примерима треба градити етику за будућност.

Музеј града Новог Сада © 2024.