(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba slika Tibora Nađa i promocija foto monografije Rajka R. Karišića IVANJDANSKI VENČIĆI

Otvaranje izložbe: 03. 07. 2013.
Muzej grada Novog Sada, Zbirka strane umetnosti

U Zbirci strane umetnosti, depadansi Muzeja grada Novog Sada aktuelna je  izložba slika Tibora Nađa i promocija foto monografije Rajka R. Karišića IVANjDANSKI VENČIĆI, inspirisana prastarim običajem pletenja venčića od ivanjskog i drugog letnjeg cveća na veliki hrišćanski praznik – Ivanjdan.

Na otvaranju izložbe (u sredu 3. jula u 21 sat) govorio je gospodin Dušan Milovanović, istoričar umetnosti. U muzičkom delu programa učestvovali su članovi AKUD Sonja Marinković iz Novog Sada – uz stihove Milice Stojadinović Srpkinje, koje je govorila Divna Prusac na fruli je izvodio ivanjdanske pesme Dragiša Antić.

Postavku izložbe uradila je Divna Gačić, arheolog-viši kustos Muzeja grada Novog, koja je tim povodom organizovala kreativnu radionicu izrade venčića za decu i odrasle (u četvrtak, 4.jul od 18-20 sati   i  petak, 5. jul od 10 do 12 sati ). Od ukupno 66 učesnika radionice polovina su činili deca. U petak u 21 sat organizovan je izbor i dodela nagrada za najlepši venčić u dve kategorije (deca i odrasli).

Po izboru posetilaca za najlepši venčić u dečijoj kategoriji izabran je venac Đurđine Konstantinović iz Sremskih Karlovaca, a u kategoriji odraslih pobedila je Marija Dragišić iz Petrovaradina.

Izložba traje tokom jula i avgusta meseca.

Muzej grada Novog Sada © 2024.