(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба слика Тибора Нађа и промоција фото монографије Рајка Р. Каришића ИВАЊДАНСКИ ВЕНЧИЋИ

Отварање изложбе: 03. 07. 2013.
Музеј града Новог Сада, Збирка стране уметности

У Збирци стране уметности, депаданси Музеја града Новог Сада актуелна је  изложба слика Тибора Нађа и промоција фото монографије Рајка Р. Каришића ИВАЊДАНСКИ ВЕНЧИЋИ, инспирисана прастарим обичајем плетења венчића од ивањског и другог летњег цвећа на велики хришћански празник – Ивањдан.

На отварању изложбе (у среду 3. јула у 21 сат) говорио је господин Душан Миловановић, историчар уметности. У музичком делу програма учествовали су чланови АКУД Соња Маринковић из Новог Сада – уз стихове Милице Стојадиновић Српкиње, које је говорила Дивна Прусац на фрули је изводио ивањданске песме Драгиша Антић.

Поставку изложбе урадила је Дивна Гачић, археолог-виши кустос Музеја града Новог, која је тим поводом организовала креативну радионицу израде венчића за децу и одрасле (у четвртак, 4.јул од 18-20 сати   и  петак, 5. јул од 10 до 12 сати ). Од укупно 66 учесника радионице половина су чинили деца. У петак у 21 сат организован је избор и додела награда за најлепши венчић у две категорије (деца и одрасли).

По избору посетилаца за најлепши венчић у дечијој категорији изабран је венац Ђурђине Константиновић из Сремских Карловаца, а у категорији одраслих победила је Марија Драгишић из Петроварадина.

Изложба траје током јула и августа месеца.

Музеј града Новог Сада © 2024.