(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba slika Daniela Guteše

Muzej grada Novog Sada organizuje izložbu slika Daniela Guteše.

Daniel Guteša rođen je 1968. godine u Beogradu gde je i diplomirao 1995. na Fakultetu likovnih umetnosti. Izlagao je u Beogradu, Madridu, Valensiji, Salamanki i Benidormu, a bio je i nagrađen za portretno slikarstvo. Njegovi  radovi  nalaze se u više privatnih kolekcija u Srbiji i inostranstvu,  a deo su i zbirke Art point galerije u Beogradu.

Izložena dela predstavljaju autorovo traganje za izubljenim iskustvima i tehnikama starih majstora iz 17. veka. Iako savremeni slikar, njegova dela kao da potiču iz sveta baroknih majstorskih radionica. Opčinjen je zaboravljenom veštinom ručnog pripremanja svih materijala, od pripreme platna do ribanja boja. Motiv na njegovim slikama je portret koji  zauzima centralno mesto.

O svojim delima autor kaže:

„Poput svojih nedostižnih uzora, pokušavam da osetim disanje duše na licima modela, oslobođenih od literarne raspričanosti i fantazmagoričnih zamajavanja.

Prostorom slike uvek dominira lice, pokatkad praćeno suptilnim gestom ruku ili tek nagoveštenim pokretom tela. Svet tišine, bez suvišnih ukrasa i slučajnih prolaznika.

Pogled sa platna šapuće intimnu ispovest, malo hajući za posmatrača.

Zaustavljeni u vremenu, otrgnuti od zaborava, jedno lice i jedan trenutak postaju portret. Portret, kao slika čoveka. Stalna opomena da je čovek slika Boga. Otuda njegova važnost i njegova lepota.“

Svečano otvaranje Izložbe biće u sredu, 23. marta u 19 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.

Muzej grada Novog Sada © 2024.