(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба слика Даниела Гутеше

Музеј града Новог Сада организује изложбу слика Даниела Гутеше.

Даниел Гутеша рођен је 1968. године у Београду где је и дипломирао 1995. на Факултету ликовних уметности. Излагао је у Београду, Мадриду, Валенсији, Саламанки и Бенидорму, а био је и награђен за портретно сликарство. Његови  радови  налазе се у више приватних колекција у Србији и иностранству,  а део су и збирке Арт поинт галерије у Београду.

Изложена дела представљају ауторово трагање за изубљеним искуствима и техникама старих мајстора из 17. века. Иако савремени сликар, његова дела као да потичу из света барокних мајсторских радионица. Опчињен је заборављеном вештином ручног припремања свих материјала, од припреме платна до рибања боја. Мотив на његовим сликама је портрет који  заузима централно место.

О својим делима аутор каже:

„Попут својих недостижних узора, покушавам да осетим дисање душе на лицима модела, ослобођених од литерарне распричаности и фантазмагоричних замајавања.

Простором слике увек доминира лице, покаткад праћено суптилним гестом руку или тек наговештеним покретом тела. Свет тишине, без сувишних украса и случајних пролазника.

Поглед са платна шапуће интимну исповест, мало хајући за посматрача.

Заустављени у времену, отргнути од заборава, једно лице и један тренутак постају портрет. Портрет, као слика човека. Стална опомена да је човек слика Бога. Отуда његова важност и његова лепота.“

Свечано отварање Изложбе биће у среду, 23. марта у 19 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29.

Музеј града Новог Сада © 2024.