(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba „Sjaj renesanse“

Muzej grada Novog Sada i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa King Studiom Fausta Fornazarija, predstavljaju izložbu „Sjaj renesanse“ koja se održava od 19. aprila do 15. juna u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinu. Svečano otvaranje je u četvrtak, 19. aprila, u 18.00 časova, a izložba će biti otvorena svakog dana osim ponedeljkom od 10 do 18 časova.
Osnovna ideja projekta izložbe je da oživi jedan deo renesansnog blaga koji više ne postoji i sada se može samo zamišljati kroz figurativni materijal. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća i svedoče o nivou kvaliteta koji mogu da dostignu jedino italijanski proizvođači i zanatlije. Na ovoj izložbi biće predstavljeni brojni svečani kostimi rekonstruisani zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Ovi kostimi biće izloženi na postoljima a pored njih nalaziće se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. Izložbu će upotpuniti „Vladareva gozba“, scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe, koja omogućuje posetiocu da se približi drugom važnom aspektu italijanske kulture u prošlosti – enogastronomiji.
Projekat na osnovu kojeg je realizovana ova izložba, prava „ambasadorka Italije“ u svetu, nastao je 1989. u Mantovi. Posle prvih predstavljanja u palatama toga grada u periodu od 1994. do 1998. i sve većeg uspeha kod publike i kod medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove a od 2002. i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju gde je predstavljena u više od 40 gradova. Izložba je 2017. godine prikazana u Muzeju grada Beograda i doživela je veliki uspeh kod publike.

Muzej grada Novog Sada © 2024.