(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба „Сјај ренесансе“

Музеј града Новог Сада и Италијански институт за културу у Београду, у сарадњи са Кинг Студиом Фауста Форназарија, представљају изложбу „Сјај ренесансе“ која се одржава од 19. априла до 15. јуна у Музеју града Новог Сада на Петроварадину. Свечано отварање је у четвртак, 19. априла, у 18.00 часова, а изложба ће бити отворена сваког дана осим понедељком од 10 до 18 часова.
Основна идеја пројекта изложбе је да оживи један део ренесансног блага који више не постоји и сада се може само замишљати кроз фигуративни материјал. Јединствени по лепоти и скупоцености, изложени костими су права ремек-дела италијанских кројачких и занатских кућа и сведоче о нивоу квалитета који могу да достигну једино италијански произвођачи и занатлије. На овој изложби биће представљени бројни свечани костими реконструисани захваљујући проучавању ренесансних слика. Ови костими биће изложени на постољима а поред њих налазиће се фотографије ренесансних слика које су послужиле као инспирација. Изложбу ће употпунити „Владарева гозба“, сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане као за дочек гостију на гозби. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима главни су елементи овог дела изложбе, која омогућује посетиоцу да се приближи другом важном аспекту италијанске културе у прошлости – еногастрономији.
Пројекат на основу којег је реализована ова изложба, права „амбасадорка Италије“ у свету, настао је 1989. у Мантови. После првих представљања у палатама тога града у периоду од 1994. до 1998. и све већег успеха код публике и код медија, изложба је обишла многе италијанске и европске градове а од 2002. и Северну и Јужну Америку и Азију где је представљена у више од 40 градова. Изложба је 2017. године приказана у Музеју града Београда и доживела је велики успех код публике.

Музеј града Новог Сада © 2024.