(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: SABORNA CRKVA SVETOG NIKOLE U SREMSKIM KARLOVCIMA

Muzej grada Novog Sada i Eparhija sremska priređuju izložbu povodom 260-te godišnjice od početka gradnje Saborne crkve Svetog Nikole u  Sremskim Karlovcima.

Temelji Saborne crkve u Sremskim Karlovcima osvećeni su 7. maja 1758. godine na mestu nekadašnje, stare građevine koja je srušena. Crkva je podignuta prema projektima nastalim najverovatnije u Beču, čiji autor nije poznat. Autori raskošnog baroknog ikonostasa bili su Arsenije Marković, drvorezbar i slikari Teodor Kračun i Jakov Orfelin.

Izdvojivši se na centralnom karlovačkom trgu svojim baroknim stilom i lepotom, Saborna crkva i danas simbolizuje svu veličinu i značaj Karlovačke mitropolije koja je okupljala pravoslavne Srbe u Habzburškom carstvu u pređašnjim vekovima. U njoj su ustoličeni gotovo svi karlovački mitropoliti i patrijarsi, kao i mnogi episkopi, svečanim liturgijama otvarani su srpski narodno-crkveni sabori, obeleženi su ulazak srpske vojske 1918. i proglašenje Srpske patrijaršije 1920. godine,  održavani su obredi krštenja, venčanja, kao i zaupokojene liturgije arhijerejima, direktorima i profesorima Karlovačke gimnazije i Bogoslovije, njihovim dobrotvorima, znanim i neznanim Karlovčanima. Među njima je bio i srpski kralj Milan Obrenović, čiji su posmrtni ostaci opojani u Sabornoj crkvi, a zatim sahranjeni u manastiru Krušedol.

Na izložbi će biti predstavljeni reprezentativni predmeti iz ovog hrama: stare bogoslužbene knjige, ikone, antiminsi, svešteničke odežde i bogoslužbeni predmeti. Autor izložbe je dr Gordana Petković, muzejski savetnik

Svečano otvaranje izložbe je u ponedeljak, 29. oktobar 2018, u 19 časova, u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, Trg Branka Radičevića 8. Izložbu otvara Njegovo preosveštenstvo Gospodin Vasilije episkop sremski

Trajanje izložbe: 29. oktobar – 29. novembar 2018. godine

Muzej grada Novog Sada © 2024.