(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: САБОРНА ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Музеј града Новог Сада и Епархија сремска приређују изложбу поводом 260-те годишњице од почетка градње Саборне цркве Светог Николе у  Сремским Карловцима.

Темељи Саборне цркве у Сремским Карловцима освећени су 7. маја 1758. године на месту некадашње, старе грађевине која је срушена. Црква је подигнута према пројектима насталим највероватније у Бечу, чији аутор није познат. Аутори раскошног барокног иконостаса били су Арсеније Марковић, дрворезбар и сликари Теодор Крачун и Јаков Орфелин.

Издвојивши се на централном карловачком тргу својим барокним стилом и лепотом, Саборна црква и данас симболизује сву величину и значај Карловачке митрополије која је окупљала православне Србе у Хабзбуршком царству у пређашњим вековима. У њој су устоличени готово сви карловачки митрополити и патријарси, као и многи епископи, свечаним литургијама отварани су српски народно-црквени сабори, обележени су улазак српске војске 1918. и проглашење Српске патријаршије 1920. године,  одржавани су обреди крштења, венчања, као и заупокојене литургије архијерејима, директорима и професорима Карловачке гимназије и Богословије, њиховим добротворима, знаним и незнаним Карловчанима. Међу њима је био и српски краљ Милан Обреновић, чији су посмртни остаци опојани у Саборној цркви, а затим сахрањени у манастиру Крушедол.

На изложби ће бити представљени репрезентативни предмети из овог храма: старе богослужбене књиге, иконе, антиминси, свештеничке одежде и богослужбени предмети. Аутор изложбе је др Гордана Петковић, музејски саветник

Свечано отварање изложбе је у понедељак, 29. октобар 2018, у 19 часова, у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, Трг Бранка Радичевића 8. Изложбу отвара Његово преосвештенство Господин Василије епископ сремски

Трајање изложбе: 29. октобар – 29. новембар 2018. године

Музеј града Новог Сада © 2024.