(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba „Rimski Novac iz Petrovaradina“

Brojni nalazi arheološkog materijala iz rimskog vremena, među kojima je i novac, pokazatelji su kontinuiranog života rimskog utvrđenja Kuzum i civilnog naselja koje se nalazilo u podgrađu od 1. do 4. veka naše ere. Povodom toga Muzej grada Novog Sada organizuje izložbu „RIMSKI NOVAC IZ PETROVARADINA“. Autor izložbe je Nadežda Savić, arheolog-muzejski savetnik.

Izložba „Rimski Novac iz Petrovaradina“ prikazuje novac iz rimskog doba koji je pronađen tokom arheoloških iskopavanja na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Petrovaradinu. Uvećane fotografije reljefnih predstava sa rimskog novca ilustruju visoke domete portretne umetnosti tog vremena. Osim toga one prikazuju počasne titule, političke parole, poistovećivanje careva sa grčkim herojima pa i samim bogovima, bogove patrone koji obezbeđuju rimsku granicu, vojsku, vladare i carstvo, što sve skupa odražava duh onog vremena kada je Kuzum bio deo Rimske imperije i sistema odbrane njenih granica.
​Svečano otvaranje izložbe biće u četvrtak, 29. septembra u 13 časova, u Muzeju grada Novog Sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Muzej grada Novog Sada © 2024.