(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба „Римски Новац из Петроварадина“

Бројни налази археолошког материјала из римског времена, међу којима је и новац, показатељи су континуираног живота римског утврђења Кузум и цивилног насеља које се налазило у подграђу од 1. до 4. века наше ере. Поводом тога Музеј града Новог Сада организује изложбу „РИМСКИ НОВАЦ ИЗ ПЕТРОВАРАДИНА“. Аутор изложбе је Надежда Савић, археолог-музејски саветник.

Изложба „Римски Новац из Петроварадина“ приказује новац из римског доба који је пронађен током археолошких ископавања на Петроварадинској тврђави и у Петроварадину. Увећане фотографије рељефних представа са римског новца илуструју високе домете портретне уметности тог времена. Осим тога оне приказују почасне титуле, политичке пароле, поистовећивање царева са грчким херојима па и самим боговима, богове патроне који обезбеђују римску границу, војску, владаре и царство, што све скупа одражава дух оног времена када је Кузум био део Римске империје и система одбране њених граница.

​Свечано отварање изложбе биће у четвртак, 29. септембра у 13 часова, у Музеју града Новог Сада, на Петроварадинској тврђави.

Музеј града Новог Сада © 2024.