(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: Put kulture – Tvrđave na Dunavu

Izložba predstavlja prezentaciju kulturno – istorijskih i turističkih potencijala sedam srednjovekovnih i novovekovnih – artiljerijskih tvrđava na Dunavu u Srbiji koje svedoče o intenzivnom toku istorije i njegovom uticaju na oblikovanje jedinstvenog konglomerata našeg današnjeg nasleđa.

Razvojni projekat „Put kulture – Tvrđave na Dunavu“, pokrenut je 2010. godine, od strane Ministarstva kuture Republike Srbije, u sedam gradova i opština na Dunavu: Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Golubac i Kladovo koji baštine reprezentativne tvrđave – Bač, Petrovaradinsku tvrđavu, Beogradsku tvrđavu, tvrđavu u Smederevu, Ram, Golubac i Fetislam na Dunavu.

Razvojni projekat Put kulture – Tvrđave na Dunavu ima za cilj da sedam dunavskih tvrđava od posebne kulturne vrednosti poveže u jedinstvenu tematsku celinu i omogući da njihov ekonomski i socijalni potencijal bude stavljen u funkciju razvoja lokalnih sredina u kojima se tvrđave nalaze.

Najveća reka u Evropi, Dunav, oduvek je imala izuzetan strateški značaj za naš kontinent, a njegovi veliki potencijali se još uvek istražuju i razvijaju. U prošlosti su obale Dunava odgajile kolevku civilizacije, na njima su se oblikovale, učvrstile i prenosile kroz istoriju evropske vrednosti i identitet.
Kao prirodna granica, Dunav je često imao značajnu ulogu u vojnoj strategiji tokom dugotrajnih borbi za prevlast i dominaciju nad evropskim teritorijama. Tokom Srednjeg veka, na obala Dunava građena su brojna utvrđenja, tvrđave i gradovi.

Iako su odraz vojne arhitekture, tvrđave nisu imale samo odbrambenu funkciju, već je trebalo i da fasciniraju protivnika. Po svojim oblicima i dimenzijama, one su često bile simbol i otelotvorenje snage, moći, blagostanja i napretka. Podignute na pažljivo odabranim mestima od izuzetnog strateškog značaja, one i danas pobuđuju naše divljenje. Dragocene i izuzetne po svojoj prirodi, tvrđave u mnogome uvečavaj lepotu pejzaža, i što je još važnije, doprinose identitetu lokalnih zajednica koje su čvrsto vezane za svoje kulturno nasleđe.

Izložba „Put kulture – Tvrđave na Dunavu“ u Srbiji, predstavlja sedam tvrđava: Bać, Petrovaradin, Beogradsku tvrđavu, tvrđavu u Smederevu, Ram, Golubac i Fetislam na Dunavu, koje čine jedinstveni spoj kulturoloških razlika.

Ministarstvo kulture Republike Srbije iniciralo je projekat „Put kulture – Tvrđave na Dunavu“ u Srbiji, sa namerom da istakne svoje kulturno bogastvo na Dunavu. Ovaj projekat tematski povezuje sedam tvrđava, objašnjava i ističe njihove ekonomske i društvene funkcije i potencijale čija sinergija treba da potpomogne ideju održivog razvoja u lokalnim zajednicama. Ovaj projekat je od vitalnog značaja za mele i manje razvijene zajednice, i cilj mu je da podrži srpsku kulturnu baštinu, podstakne ekonomski razvoj ovih zajednica i poboljša kvalitet života u njima, te na taj način unese ravnotežu u okvire regionalnog razvoja.

Muzej grada Novog Sada © 2021.