(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „Preuzete uspomene – Foto arhiva Muzeja detinjstva“

Izložba: „Preuzete uspomene – Foto arhiva Muzeja detinjstva“
Autori: Vladimir Perić, multimedijalni umetnik, Beograd i Milica Stojanov, istoričarka umetnosti, Beograd
Organizator izložbe: Ivana Jovanović-Gudrić, kustoskinja, Muzej grada Novog Sada
Mesto: Muzej grada Novog Sada, Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29, Novi Sad
Trajanje: 26. mart – 24. april 2014.
Svečano otvaranje: 26. mart, 19 časova

O izložbi:
Izložbu „Preuzete uspomene – Foto arhiva Muzeja detinjstva“ čine reprodukcije fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva, predmeti koji su u relacijama sa različitim aspektima fotografije, kao i video radovi „Trio“ i „Sofija“. Sakupljati fotografije znači sakupljati svet, pisala je Suzan Sontag. Ove stare fotografije, uglavnom pronađene na buvljim pijacama, stavljaju nam na raspolaganje čitav svet anonimnih istorija. One su u okviru izložbe okupljene u celine, kroz zajedničke slike detinjstva, kroz podudarnosti poput igre, higijene, sedenja u školskim klupama, proslave praznika, kao i kroz istovetne rekvizite poput kolica, lopti, lutki, ljuljakonjića.

Kao dokumenti detinjstva i iskustva svakodnevice ove fotografije su  instrument saznavanja stvari, otvorene za raznovrsna čitanja i tumačenja, ali su istovremeno i podsticaj za subjektivno istraživanje, promišljanje o vlastitom identitetu i sećanjima na detinjstvo i prošlost. Akteri na fotografijama, istovremeno prisutni  i odsutni, neminovno nas podsećaju i na neumoljivo topljenje vremena, na prolaznost i  nestajanje sećanja, uspomena, ljudi, iskustava.

Fotografije u okviru izložbe  predstavljaju samo deo foto arhive Muzeja detinjstva, gde se ove, nekada brižljivo čuvane a potom odbačene uspomene privatnih istorija, marljivo akumuliraju i razvrstavaju. Na izložbi, one postaju deo umetničkih radova, odnosno umetničko-muzeološke (re)konstrukcije stvarnosti, koja ujedinjuje stvarno i imaginarno, javno i intimno, kolektivno i lično.

O Muzeju detinjstva:
Muzej detinjstva je kulturno-umetnički projekat koji je inicirao multimedijalni umetnik Vladimir Perić 2006. godine, a kome se potom pridružila istoričarka umetnosti i kustoskinja Milica Stojanov. U okviru Muzeja detinjstva, oni istražuju, sortiraju i nude različite interpretacije svedočanstava detinjstva, koja su u složenim relacijama sa sociokulturnim prostorom Jugoslavije. Većina predmeta je pronađena na buvljim pijacama. Planirano je da Muzej detinjstva 2016. godine postane pravi muzej u fizičkom prostoru, koji će biti svojevrsna sinteza umetničke kreacije i muzeja, prostor koji će kroz svedočanstva detinjstva (re)konstruisati privatnu i društvenu istoriju, pojedinačne i kolektivne memorije i identitete, prošlost i sadašnjost. Do sada je Muzej detinjstva prikazan na 11 samostalnih i više od 20 grupnih izložbi.

Potpisi za fotografije i za video rad (za elektronske medije):

„Sofija“, video rad, 2009.

1. Fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva, grupa: Plišane mede
2. Fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva, grupa: Bicikli
3. Fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva, grupa: Ljuljakonjići
4. Fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva, grupa: Lutke
5. Fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva, grupa: Kostimi
6. Fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva grupa: Muzika
7. Fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva, na fotografiji: Predrag Perić

Muzej grada Novog Sada © 2024.