(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Преузете успомене – Фото архива Музеја детињства“

Аутори: Владимир Перић, мултимедијални уметник, Београд и Милица Стојанов, историчарка уметности, Београд
Организатор изложбе: Ивана Јовановић-Гудрић, кустоскиња, Музеј града Новог Сада
Место: Музеј града Новог Сада, Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад
Трајање: 26. март – 24. април 2014.
Свечано отварање: 26. март, 19 часова

O изложби:
Изложбу „Преузете успомене – Фото архива Музеја детињства“ чине репродукције фотографија из колекције Музеја детињства, предмети који су у релацијама са различитим аспектима фотографије, као и видео радови „Трио“ и „Софија“. Сакупљати фотографије значи сакупљати свет, писала је Сузан Сонтаг. Ове старе фотографије, углавном пронађене на бувљим пијацама, стављају нам на располагање читав свет анонимних историја. Оне су у оквиру изложбе окупљене у целине, кроз заједничке слике детињства, кроз подударности попут игре, хигијене, седења у школским клупама, прославе празника, као и кроз истоветне реквизите попут колица, лопти, лутки, љуљакоњића.

Као документи детињства и искуства свакодневице ове фотографије су  инструмент сазнавања ствари, отворене за разноврсна читања и тумачења, али су истовремено и подстицај за субјективно истраживање, промишљање о властитом идентитету и сећањима на детињство и прошлост. Актери на фотографијама, истовремено присутни  и одсутни, неминовно нас подсећају и на неумољиво топљење времена, на пролазност и  нестајање сећања, успомена, људи, искустава.

Фотографије у оквиру изложбе  представљају само део фото архиве Музеја детињства, где се ове, некада брижљиво чуване а потом одбачене успомене приватних историја, марљиво акумулирају и разврставају. На изложби, оне постају део уметничких радова, односно уметничко-музеолошке (ре)конструкције стварности, која уједињује стварно и имагинарно, јавно и интимно, колективно и лично.

О Музеју детињства:
Музеј детињства је културно-уметнички пројекат који је иницирао мултимедијални уметник Владимир Перић 2006. године, а коме се потом придружила историчарка уметности и кустоскиња Милица Стојанов. У оквиру Музеја детињства, они истражују, сортирају и нуде различите интерпретације сведочанстава детињства, која су у сложеним релацијама са социокултурним простором Југославије. Већина предмета је пронађена на бувљим пијацама. Планирано је да Музеј детињства 2016. године постане прави музеј у физичком простору, који ће бити својеврсна синтеза уметничке креације и музеја, простор који ће кроз сведочанства детињства (ре)конструисати приватну и друштвену историју, појединачне и колективне меморије и идентитете, прошлост и садашњост. До сада је Музеј детињства приказан на 11 самосталних и више од 20 групних изложби.

Потписи за фотографије и за видео рад (за електронске медије):

„Софија“, видео рад, 2009.

1. Фотографија из колекције Музеја детињства, група: Плишане меде
2. Фотографија из колекције Музеја детињства, група: Бицикли
3. Фотографија из колекције Музеја детињства, група: Љуљакоњићи
4. Фотографија из колекције Музеја детињства, група: Лутке
5. Фотографија из колекције Музеја детињства, група: Костими
6. Фотографија из колекције Музеја детињства група: Музика
7. Фотографија из колекције Музеја детињства, на фотографији: Предраг Перић

Музеј града Новог Сада © 2024.