(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: Pozdrav iz Novog Sada gde Dunav teče iznad mostova

Otvaranje izložbe: 12. 06. 2012.
Muzej grada Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava

Izložba ”Pozdrav iz Novog Sada gde Dunav teče iznad mostova”, biće svečano otvorena u utorak, 12. juna 2012. godine u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovom izložbom želimo da obeležimo 13 godina od NATO bombardovanja i rušenja tri novosadska mosta.

Po rušenju Varadinskog mosta, 1. aprila 1999. godine vojvođanski građanski list ”Nezavisni” i Ekumenska humanitarna organizacija pokrenuli su akciju kojom su hteli u trenutku velike medijske blokade da informišu javnost o posledicama bombardovanja Novog Sada na način koji je bio potpuno drugačiji od tada dominatnih izveštavanja u medijima. Štampane su razglednice sa fotografijama novosadskih mostova porušenih tokom NATO bombradovanja, a koje je snimio fotograf Martin Candir. U periodu od 12. aprila do 27. juna 1999. godine štampano je pet serija razglednica, koje su poslate na više od 80.000 adresa u zemlji i inostranstvu.

Dva dana nakon rušenja Varadinskog mosta, 3. aprila je srušen i Most slobode, a od 5. aprila na meti je svakodnevno bio i treći, jedini preostali most – Žeželjev, koji će potpuno biti porušen 26. aprila 1999. godine. Tako je Novi Sad u samo nekoliko dana ostao bez mostova koji su oduvek povezivali ljude i obale.

Vreme prolazi, ali neka od sećanja su zajednička, naročito na događaje koji su ostavili traga u životu Novog Sada i njegovih građana tokom bombardovanja. Slike rušenja novosadskih mostova ne mogu se zaboraviti.

Fotografije tri novosadska mosta – Varadinskog, Žeželjevog i Mosta slobode – kako su izgledali pre rušenja i razglednice na kojima su hronološki zabeleženi dani u kojima su mostovi porušeni, čine stalnu izložbenu postavku u Muzeju grada Novog Sada. Pored fotografija mostova i razglednica, nalazi se i hronologija u kojoj je dat pregled NATO bombradovanja Novog Sada i Vojvodine.

Izložba je posvećena građanima Novog Sada koji su sve ovo preživeli, ali onima koji nisu bili sa nama. Stalna izložbena postavka u Muzeju grada Novog Sada omogućiće posetiocima iz inostranstva da na jedan drugačiji način vide posledice NATO bombardovanja u Novom Sadu.

Muzej grada Novog Sada © 2024.