(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: Поздрав из Новог Сада где Дунав тече изнад мостова

 

Отварање изложбе: 12. 06. 2012.
Музеј града Новог Сада, Петроварадинска тврђава

Изложба ”Поздрав из Новог Сада где Дунав тече изнад мостова”, биће свечано отворена у уторак, 12. јуна 2012. године у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави. Овом изложбом желимо да обележимо 13 година од НАТО бомбардовања и рушења три новосадска моста.

По рушењу Варадинског моста, 1. априла 1999. године војвођански грађански лист ”Независни” и Екуменска хуманитарна организација покренули су акцију којом су хтели у тренутку велике медијске блокаде да информишу јавност о последицама бомбардовања Новог Сада на начин који је био потпуно другачији од тада доминатних извештавања у медијима. Штампане су разгледнице са фотографијама новосадских мостова порушених током НАТО бомбрадовања, а које је снимио фотограф Мартин Цандир. У периоду од 12. априла до 27. јуна 1999. године штампано је пет серија разгледница, које су послате на више од 80.000 адреса у земљи и иностранству.

Два дана након рушења Варадинског моста, 3. априла је срушен и Мост слободе, а од 5. априла на мети је свакодневно био и трећи, једини преостали мост – Жежељев, који ће потпуно бити порушен 26. априла 1999. године. Тако је Нови Сад у само неколико дана остао без мостова који су одувек повезивали људе и обале.

Време пролази, али нека од сећања су заједничка, нарочито на догађаје који су оставили трага у животу Новог Сада и његових грађана током бомбардовања. Слике рушења новосадских мостова не могу се заборавити.

Фотографије три новосадска моста – Варадинског, Жежељевог и Моста слободе – како су изгледали пре рушења и разгледнице на којима су хронолошки забележени дани у којима су мостови порушени, чине сталну изложбену поставку у Музеју града Новог Сада. Поред фотографија мостова и разгледница, налази се и хронологија у којој је дат преглед НАТО бомбрадовања Новог Сада и Војводине.

Изложба је посвећена грађанима Новог Сада који су све ово преживели, али онима који нису били са нама. Стална изложбена поставка у Музеју града Новог Сада омогућиће посетиоцима из иностранства да на један другачији начин виде последице НАТО бомбардовања у Новом Саду.

Музеј града Новог Сада © 2024.