(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

IZLOŽBA „PORTRET ANSAMBLA ZORULE“

Česta tema muzejskih istraživanja bila je i jeste muzika, bilo da se radi o klasičnoj ili narodnoj. Stručni tekstovi i izložbe bili su posvećeni operskim pevačima (Melanija Bugarinović), kompozitorima (Isidor Bajić, Marko Nešić), izvođačima narodnih pesama (guslar Jefta Lončarević, gajdaš Rada Maksimović, tamburaš Janika Balaž). Za razliku od navedenih koji su obeležili minula vremena, ovaj put pažnju smo posvetili aktuelnom, najpoznatijem i najperspektivnijem novosadskom tamburaškom Ansamblu „Zorule“ koji na najbolji način neguje i čuva tamburašku, vojvođansku tradiciju. Program obuhvata izložbu „Portret ansambla Zorule“ koja će biti postavljena u prostoru Zavičajne zbirke u Sremskim Karlovcima, a čiji autor je viši kustos, Dušanka Marković; projekciju dokumentarnog filma o njihovih 20 godina postojanja i rada i koncert koji će uslediti, a biće upriličen na otvorenom,  u dvorištu Muzeja

Oduvek se Novi Sad dičio svojim tamburašima, od Vase Jovanovića, Marka Nešića, Janike Balaža, a to čini i danas. Svakom čoveku koji se iole razume u tamburašku muziku jasno je da je Ansambl Zorule „perjanica“ tamburaške muzike Panonske nizije i najverniji nastavljač tamburaške muzičke baštine. Na najbolji način „Zorulaši“ nam predočavaju kako se treba negovati i razvijati ono što nam je ostavljeno u nasleđe. Njihova svaka izvedba predstavlja zvučnu čaroliju, jer, pored instrumentalne virtuoznosti, izvode je srcem.

Ansambl „Zorule‟ formiran 1995. godine, sa željom da očuva  bogatu tradiciju vojvođanskog tamburaštva i okupi tamburaše koji su posvećeni umetnosti, prvenstveno muzici, i zadovoljstvima koja ona donosi. Za to bvreme, svirajući duže ili kraće vreme u Ansamblu, svoj pečat je ostavilo više od dvadesetak vrsnih tamburaša.

Vesela srca, po tamburaškim žicama, danas „predu“ momci koji su u ansamblu „Zorule“ zajedno od 2001. godine. To su:

Zoran Bugarski Brica (Novi Sad, 1981), koncert majstor i menadžer ansambla „Zorule“, umetnički rukovodilac i direktor Velikog tamburaškog orkestra KUD „Svetozar Marković“, stalni član Velikog tamburaškog orkestra RTV i osnivač Saveza tamburaša Vojvodine. U ansamblu svira prim.

Milan Vučetin (Sremska Mitrovica, 1982), svira A basprim.

Milan Gluvajić, (Novi Sad, 1989), svira A basprim.

Nikola Zorić (Novi Sad, 1985), svira kontru.

Milan Svirčev (Novi Sad, 1976), svira bas.

Bojan Trenkić (Šid, 1980) svira čelo.

Enriko Horvat (Linc, Austrija, 1975), svira E basprim.

Mesto dešavanja: Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima, Patrijarha Rajačića 16,

20 časova – Svečano otvaranje izložbe i projekcija dokumentarnog filma

21:30 – Koncert

Muzej grada Novog Sada © 2024.