(021) 6433-145

Назад на све вести

ИЗЛОЖБА „ПОРТРЕТ АНСАМБЛА ЗОРУЛЕ“

Честа тема музејских истраживања била је и јесте музика, било да се ради о класичној или народној. Стручни текстови и изложбе били су посвећени оперским певачима (Меланија Бугариновић), композиторима (Исидор Бајић, Марко Нешић), извођачима народних песама (гуслар Јефта Лончаревић, гајдаш Рада Максимовић, тамбураш Јаника Балаж). За разлику од наведених који су обележили минула времена, овај пут пажњу смо посветили актуелном, најпознатијем и најперспективнијем новосадском тамбурашком Ансамблу „Зоруле“ који на најбољи начин негује и чува тамбурашку, војвођанску традицију. Програм обухвата изложбу „Портрет ансамбла Зоруле“ која ће бити постављена у простору Завичајне збирке у Сремским Карловцима, а чији аутор је виши кустос, Душанка Марковић; пројекцију документарног филма о њихових 20 година постојања и рада и концерт који ће уследити, а биће уприличен на отвореном,  у дворишту Музеја

Одувек се Нови Сад дичио својим тамбурашима, од Васе Јовановића, Марка Нешића, Јанике Балажа, а то чини и данас. Сваком човеку који се иоле разуме у тамбурашку музику јасно је да је Ансамбл Зоруле „перјаница“ тамбурашке музике Панонске низије и највернији настављач тамбурашке музичке баштине. На најбољи начин „Зорулаши“ нам предочавају како се треба неговати и развијати оно што нам је остављено у наслеђе. Њихова свака изведба представља звучну чаролију, јер, поред инструменталне виртуозности, изводе је срцем.

Ансамбл „Зоруле‟ формиран 1995. године, са жељом да очува  богату традицију војвођанског тамбураштва и окупи тамбураше који су посвећени уметности, првенствено музици, и задовољствима која она доноси. За то бвреме, свирајући дуже или краће време у Ансамблу, свој печат је оставило више од двадесетак врсних тамбураша.

Весела срца, по тамбурашким жицама, данас „преду“ момци који су у ансамблу „Зоруле“ заједно од 2001. године. То су:

Зоран Бугарски Брица (Нови Сад, 1981), концерт мајстор и менаџер ансамбла „Зоруле“, уметнички руководилац и директор Великог тамбурашког оркестра КУД „Светозар Марковић“, стални члан Великог тамбурашког оркестра РТВ и оснивач Савеза тамбураша Војводине. У ансамблу свира прим.

Милан Вучетин (Сремска Митровица, 1982), свира А басприм.

Милан Глувајић, (Нови Сад, 1989), свира А басприм.

Никола Зорић (Нови Сад, 1985), свира контру.

Милан Свирчев (Нови Сад, 1976), свира бас.

Бојан Тренкић (Шид, 1980) свира чело.

Енрико Хорват (Линц, Аустрија, 1975), свира Е басприм.

Место дешавања: Завичајна збирка у Сремским Карловцима, Патријарха Рајачића 16,

20 часова – Свечано отварање изложбе и пројекција документарног филма

21:30 – Концерт

Музеј града Новог Сада © 2024.