(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „PLAN, A U PLANU GRAD“

Muzej grada Novog Sada organizuje izložbu „PLAN, A U PLANU GRAD“, autorke dr Agneš Ozer, muzejskog savetnika.

Ovo je izložba o razvoju Novog Sada, o tome kako grad izgleda na planovima i starim kartama, graditeljskim i arhitektonskim nacrtima pojedinih zgrada i znamenitih građevina.

Naselje se sastoji od zgrada, koje su razvrstane po ulicama koje se ulivaju u trgove, a sve to, kao jedno umetničko delo, odražavaju grad i pričaju njegovu istoriju od Petrovaradinskog šanca i Racenštata, Švapskog i Hrvatskog sela do Novog Sada u 21. veku.

Pored autora karata i planova, nacrta i arhitektonskih i graditeljskih, pojedinačnih zgrada, njihovih autora, Josifa Sautera, Leopolda Bercelera, Stevana Slavnića i njihovih novovremenskih naslednika, poznatih i manje poznatih arhitekata i graditelja, Žerža Molnara, Lipota Baumhorna, u inostranstvu školovanog Žorža Tabakovića i Dragana Ivkovića, iz druge polovine 20. veka, jedinstvena su svedočanstva o građanima, gradu, njegovom nastanku i razvoju do današnjih dana, kao svojevrsno ogledalo u kojem se vidi istorija.

Svečano otvaranje izložbe biće održano u četvrtak, 14. februara u 12 časova, u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, u Dunavskoj 29.

Dobrodošli!

Muzej grada Novog Sada © 2024.