(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „ПЛАН, А У ПЛАНУ ГРАД“

Музеј града Новог Сада организује изложбу „ПЛАН, А У ПЛАНУ ГРАД“, ауторке др Агнеш Озер, музејског саветника.

Ово је изложба о развоју Новог Сада, о томе како град изгледа на плановима и старим картама, градитељским и архитектонским нацртима појединих зграда и знаменитих грађевина.

Насеље се састоји од зграда, које су разврстане по улицама које се уливају у тргове, а све то, као једно уметничко дело, одражавају град и причају његову историју од Петроварадинског шанца и Раценштата, Швапског и Хрватског села до Новог Сада у 21. веку.

Поред аутора карата и планова, нацрта и архитектонских и градитељских, појединачних зграда, њихових аутора, Јосифа Саутера, Леополда Берцелера, Стевана Славнића и њихових нововременских наследника, познатих и мање познатих архитеката и градитеља, Жержа Молнара, Липота Баумхорна, у иностранству школованог Жоржа Табаковића и Драгана Ивковића, из друге половине 20. века, јединствена су сведочанства о грађанима, граду, његовом настанку и развоју до данашњих дана, као својеврсно огледало у којем се види историја.

Свечано отварање изложбе биће одржано у четвртак, 14. фебруара у 12 часова, у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада, у Дунавској 29.

Добродошли!

Музеј града Новог Сада © 2021.