(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „ORUŽJE I VOJNA OPREMA IZ PRVOG SVETSKOG RATA“

Povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata (1914 – 2014),  Muzej grada Novog Sada je pripremio izložbu ORUŽJE I VOJNA OPREMA IZ PRVOG SVETSKOG RATA – iz zbirki Muzeja grada Novog Sada, autora mr Siniše Jokića, kustosa istoričara, kako bi prikazao ovaj apokaliptični fenomen XX veka – najveći ratni sukob u istoriji dotadašnje ljudske civilizacije.

Rat, kao kompleksan društveni sukob naoružanih ljudi, najčešće se sprovodio oružanom borbom u kojoj su se koristila sva ratna sredstva u vidu raznolikog naoružanja, koja su, s obzirom na veliki tehničko – tehnološki napredak, omogućila da u odnosu na sve minule ratove u prošlosti, Prvi svetski rat bude i prvi savremeni rat. Rat modernog, industrijskog naoružanja velike razorne moći i strahovitih ubilačkih kapaciteta.

Istorijsko odeljenje Muzeja grada Novog Sada u svojim zbirkama  poseduje i čuva veliku kolekciju vatrenog i hladnog oružja: artiljerijsko oruđe – topove, mitreljeze i puškomitraljeze, više desetina komada pušaka, pištolja, revolvera, sablji, mačeva, noževa, kao i razna vojna materijalna sredstva – šlemove, značke, odlikovanja, vojne karte, planove, vojna dokumenta i ostalu vojnu opremu iz perioda pre i za vreme Prvog svetskog rata. Ova Izložba prezentuje muzejsku kolekciju militarija iz Prvog svetskog rata.

Izložba će biti otvorena u utorak, 30. decembra u 13 časova, u centalnoj zgradi Muzeja grada Novog Sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Muzej grada Novog Sada © 2021.