(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „ОРУЖЈЕ И ВОЈНА ОПРЕМА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА“

Поводом обележавања 100. годишњице од почетка Првог светског рата (1914 – 2014),  Музеј града Новог Сада је припремио изложбу ОРУЖЈЕ И ВОЈНА ОПРЕМА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА – из збирки Музеја града Новог Сада, аутора мр Синише Јокића, кустоса историчара, како би приказао овај апокалиптични феномен XX века – највећи ратни сукоб у историји дотадашње људске цивилизације.

Рат, као комплексан друштвени сукоб наоружаних људи, најчешће се спроводио оружаном борбом у којој су се користила сва ратна средства у виду разноликог наоружања, која су, с обзиром на велики техничко – технолошки напредак, омогућила да у односу на све минуле ратове у прошлости, Први светски рат буде и први савремени рат. Рат модерног, индустријског наоружања велике разорне моћи и страховитих убилачких капацитета.

Историјско одељење Музеја града Новог Сада у својим збиркама  поседује и чува велику колекцију ватреног и хладног оружја: артиљериjско оруђе – топове, митрељезе и пушкомитраљезе, више десетина комада пушака, пиштоља, револвера, сабљи, мачева, ножева, као и разнa војна материјална средства – шлемове, значке, одликовања, војне карте, планове, војна документа и осталу војну опрему из периода пре и за време Првог светског рата. Ова Изложба презентује музејску колекцију милитарија из Првог светског рата.

Изложба ће бити отворена у уторак, 30. децембра у 13 часова, у центалној згради Музеја града Новог Сада, на Петроварадинској тврђави.

Музеј града Новог Сада © 2024.