(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „Istorija pisana modom“

Muzej grada Novog Sada organizuje otvaranje izložbe „ISTORIJA PISANA MODOM“, autorke Ivane Krsmanović, kustosa istoričara.
Izložba Istorija pisana modom pokušaj je Muzeja Grada Novog Sada da pristup nasleđu osavremeni i da aktualizuje nove teme u okviru nacionalne muzeologije. Za razliku od dominantih umetničkih formi koje se u muzejima izlažu, moda je (kao i performans) bazirana na ljudskom telu, te samim tim jače emituje i kontekstualizuje značenja, što publici omogućava efikasniju identifikaciju sa izloženim eksponatom, umetnikom ili muzejskim prostorom.
Sa tim iskustvom se, poput vremeplova, posetioci uvode u glavni deo izložbe. Uz dizajnere koji su pozvani da učestvuju u realizaciji izložbe, pozvani su i građani koji u svom vlasništvu čuvaju predmete minulih vremena. Akcijom javnog prikupljanja predmeta ideja o zajedničkom nasleđu se aktualizuje, a postavka obogaćuje predmetima koji nisu samo muzejske provenijencije, što doprinosi stvaranju realnije slike o ljudima koji su zaista živeli u jednom gradu, tokom jedne epohe i zahvaljujući čijim privatnim istorijama je Muzej Grada Novog Sada u mogućnosti da piše ovu, zajedničku istoriju. Ne samo kroz odevne predmete, već i kroz modnu štampu, fotografiju, reklame, kozmetičke proizvode i aksesoare moda piše istoriju, a istorija modu. Na taj način, izložba Istorija pisana modom postaje svojevrsni narativ koji reflektuje privatne i javne istorije pojedinca i društva tokom prve polovine XX veka, a istovremenim sagledavanjem prošlosti i sadašnjosti otvaraju se neka nova poglavlja za vremena, kreativce i ideje koja tek dolaze.
Svečano otvaranje Izložbe biće u sredu, 23. septembra, u 19 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.

Muzej grada Novog Sada © 2024.