(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Историја писана модом“

Музеј града Новог Сада организује отварање изложбе „ИСТОРИЈА ПИСАНА МОДОМ“, ауторке Иване Крсмановић, кустоса историчара.

Изложба Историја писана модом покушај је Музеја Града Новог Сада да приступ наслеђу осавремени и да актуализује нове теме у оквиру националне музеологије. За разлику од доминантих уметничких форми које се у музејима излажу, мода је (као и перформанс) базирана на људском телу, те самим тим јаче емитује и контекстуализује значења, што публици омогућава ефикаснију идентификацију са изложеним експонатом, уметником или музејским простором.

Са тим искуством се, попут времеплова, посетиоци уводе у главни део изложбе. Уз дизајнере који су позвани да учествују у реализацији изложбе, позвани су и грађани који у свом власништву чувају предмете минулих времена. Акцијом јавног прикупљања предмета идеја о заједничком наслеђу се актуализује, а поставка обогаћује предметима који нису само музејске провенијенције, што доприноси стварању реалније слике о људима који су заиста живели у једном граду, током једне епохе и захваљујући чијим приватним историјама је Музеј Града Новог Сада у могућности да пише ову, заједничку историју. Не само кроз одевне предмете, већ и кроз модну штампу, фотографију, рекламе, козметичке производе и аксесоаре мода пише историју, а историја моду. На тај начин, изложба Историја писана модом постаје својеврсни наратив који рефлектује приватне и јавне историје појединца и друштва током прве половине XX века, а истовременим сагледавањем прошлости и садашњости отварају се нека нова поглавља за времена, креативце и идеје која тек долазе.

Свечано отварање Изложбе биће у среду, 23. септембра, у 19 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29.

Музеј града Новог Сада © 2024.