(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „Govor šara – ćilimi iz zbirki Muzeja grada Novog Sada“

Izložba „Govor šara – ćilimi iz zbirki Muzeja grada Novog Sada“ autora višeg kustosa Dušanke Marković, posvećena je srpskom ćilimarstvu, a prezentovana je kroz pedesetak najreprezentativnijih sačuvanih primeraka koji su prikupljeni u Muzeju od njegovog nastanka do danas. Na postavci će se naći i razboji na kojima su nastajali ovakvi predmeti, a na kojima će muzejski posetioci moći steći osnovna tkačka znanja.

Ćilim predstavlja malo remek delo srpske tkalje i jedan je od retkih predmeta primenjene umetnosti u kojima je žena imala dominantnu ulogu. Tipski su različiti i potiču iz različitih krajeva (vojvođanski, pirotski, kosovski …), a datirani su od polovine 19. do polovine 20. veka. Ćilim je viševekovni deo kulture stanovanja sa karakterističnom tehnikom izrade i ornamentikom. Za jedne ćilim ima emotivnu vrednost, za druge estetsku, za treće predstavlja porodičnu tradiciju, a nekada je bio neizostavan deo svakodnevnog života, simbol bogatstva, ukusa, pa i nacionalno obeležje.

Izložba vodi savremenike u jedan deo ne tako davne prošlosti i ukazuje na značajan segment tradicionalne primenjene umetnosti specifične za naše podnevlje. Cilj izložbe je da preko jednog ručno tkanog predmeta prikaže složenu i uzbudljivu sliku jednog dela kulturne prošlosti novosadskog stanovništva, ali i da ukaže na kontinuitet ćilimarstva kao grane domaće radinosti i dela primenjene umetnosti.

Prikazivanjem isključivo ćilima iz zbirki Muzeja svesni smo da nećemo prikazati opštu karakterologiju ćilima bilo kog tipa, niti studijsku izložbu posvećenu ovom zanatu, ali se nadamo da ćemo odabranim primercima ukazati na vrednost i lepotu ćilima kao dela ženskog rukotvorstva i zainteresovati današnje Novosatkinje da savladaju ovu drevnu tehniku nastajanja tkanine. Ovom izložbom želimo da javnost upoznamo sa jednim delom muzejskog fonda tekstilija, da kroz sačuvane predmete, fotografije i istorijska dokumenta prikažemo razvoj ovih, najznačajnijih ženskih delatnosti i da ukažemo na uticaj koji su ćilimi imali na estetiku i umetnost uopšte. Izložbu će pratiti i katalog pod istim nazivom.

Svečano otvaranje uveličaće nastupi tamburaškog sastava Ad libitum i gajdaš Maksim Mudrinić. Izložbu će otvoriti Bratislava Idvorean Stefanović, muzejski savetnik. Pozdravnu reč uputiće direktorka Muzeja grada Novog Sada, Vesna Jovičić.

Izložba će biti postavljena u Zbirci strane umetnosti u Novom Sadu, Dunavska 29, u ponedeljak, 22. decembra 2014, u 13 časova, a posetioci će moći da je pogledaju do 17. marta 2015. godine.

Prilog: govor_sara_cilimi_0

Muzej grada Novog Sada © 2024.