(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Говор шара – ћилими из збирки Музеја града Новог Сада“

Изложба „Говор шара – ћилими из збирки Музеја града Новог Сада“ аутора вишег кустоса Душанке Марковић, посвећена је српском ћилимарству, а презентована је кроз педесетак најрепрезентативнијих сачуваних примерака који су прикупљени у Музеју од његовог настанка до данас. На поставци ће се наћи и разбоји на којима су настајали овакви предмети, а на којима ће музејски посетиоци моћи стећи основна ткачка знања.

Ћилим представља мало ремек дело српске ткаље и један је од ретких предмета примењене уметности у којима је жена имала доминантну улогу. Типски су различити и потичу из различитих крајева (војвођански, пиротски, косовски …), а датирани су од половине 19. до половине 20. века. Ћилим је вишевековни део културе становања са карактеристичном техником израде и орнаментиком. За једне ћилим има емотивну вредност, за друге естетску, за треће представља породичну традицију, а некада је био неизоставан део свакодневног живота, симбол богатства, укуса, па и национално обележје.

Изложба води савременике у један део не тако давне прошлости и указује на значајан сегмент традиционалне примењене уметности специфичне за наше подневље. Циљ изложбе је да преко једног ручно тканог предмета прикаже сложену и узбудљиву слику једног дела културне прошлости новосадског становништва, али и да укаже на континуитет ћилимарства као гране домаће радиности и дела примењене уметности.

Приказивањем искључиво ћилима из збирки Музеја свесни смо да нећемо приказати општу карактерологију ћилима било ког типа, нити студијску изложбу посвећену овом занату, али се надамо да ћемо одабраним примерцима указати на вредност и лепоту ћилима као дела женског рукотворства и заинтересовати данашње Новосаткиње да савладају ову древну технику настајања тканине. Овом изложбом желимо да јавност упознамо са једним делом музејског фонда текстилија, да кроз сачуване предмете, фотографије и историјска документа прикажемо развој ових, најзначајнијих женских делатности и да укажемо на утицај који су ћилими имали на естетику и уметност уопште. Изложбу ће пратити и каталог под истим називом.

Свечано отварање увеличаће наступи тамбурашког састава Ad libitum и гајдаш Максим Мудринић. Изложбу ће отворити Братислава Идвореан Стефановић, музејски саветник. Поздравну реч упутиће директорка Музеја града Новог Сада, Весна Јовичић.

Изложба ће бити постављена у Збирци стране уметности у Новом Саду, Дунавска 29, у понедељак, 22. децембра 2014, у 13 часова, а посетиоци ће моћи да је погледају до 17. марта 2015. године.

Прилог: govor_sara_cilimi_0

Музеј града Новог Сада © 2024.