(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

IZLOŽBA „GDE SVI ĆUTE ONE GOVORE – GUSLE ETNOGRAFSKOG MUZEJA U BEOGRADU“

„Mnogo smo dužni guslama koje su nas očuvale pesmama uz zvuke sa tananog gudala. Ovaj instrument, koliko radosti, toliko tuge i žalosti, ne trpi i ne voli svakojake pesme. Sa pesmom uz gusle budimo ono što u svojoj osnovi i jesmo: narod Jevrosime majke, čojstva i junaštva, narod pravičnosti i istinoljublja. Pevajte pesme istine, poštujući istorijske činjenice, duhovnost i tradicionalne vrednosti naroda našeg i zemalja naših.“ Ovako je o guslama i guslarima zborio Patrijarh Pavle.

Kako gusle izgledaju, o njihovom značaju i ulozi u srpskoj kulturi, o lepoti njihove izrade i lepoti zvuka sa gudala, saznaćete ukoliko posetite izložbu „Gde svi ćute one govore – Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu“, autora višeg kustosa Miroslava Mitrovića, koja će biti postavljena 7.09-07.10.2018. godine u Muzeju Grada Novog Sada, u prostoru Atrijuma, na Petrovaradinu, Tvrđava 4. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak, 07.09.2018. godine, u 13 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Izložbu će otvoriti Dejan Tomić iz Novog Sada, dugogodišnji muzički urednik kulturne rubrike Radio Novog Sada, zaljubljenik u gusle i autor publikacije „Apoteoza srpskim guslama“, a narodne epske pesme, uz guslarske zvuke, čućemo od guslara Petra Mišovića.

Muzej grada Novog Sada © 2024.