(021) 6433-145

Назад на све вести

ИЗЛОЖБА „ГДЕ СВИ ЋУТЕ ОНЕ ГОВОРЕ – ГУСЛЕ ЕТНОГРАФСКОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ“

„Много смо дужни гуслама које су нас очувале песмама уз звуке са тананог гудала. Овај инструмент, колико радости, толико туге и жалости, не трпи и не воли свакојаке песме. Са песмом уз гусле будимо оно што у својој основи и јесмо: народ Јевросиме мајке, чојства и јунаштва, народ правичности и истинољубља. Певајте песме истине, поштујући историјске чињенице, духовност и традиционалне вредности народа нашег и земаља наших.“ Овако је о гуслама и гусларима зборио Патријарх Павле.

Како гусле изгледају, о њиховом значају и улози у српској култури, о лепоти њихове израде и лепоти звука са гудала, сазнаћете уколико посетите изложбу „Где сви ћуте оне говоре – Гусле Етнографског музеја у Београду„, аутора вишег кустоса Мирослава Митровића, која ће бити постављена 7.09-07.10.2018. године у Музеју Града Новог Сада, у простору Атријума, на Петроварадину, Тврђава 4. Свечано отварање изложбе заказано је за петак, 07.09.2018. године, у 13 часова на Петроварадинској тврђави.

Изложбу ће отворити Дејан Томић из Новог Сада, дугогодишњи музички уредник културне рубрике Радио Новог Сада, заљубљеник у гусле и аутор публикације „Апотеоза српским гуслама“, а народне епске песме, уз гусларске звуке, чућемо од гуслара Петра Мишовића.

Музеј града Новог Сада © 2024.