(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba „DR BRANKO ILIĆ (1889-1966) – Život posvećen umetnosti“

Muzej grada Novog Sada sa zadovoljstvom Vas poziva na otvaranje izložbe „DR BRANKO ILIĆ (1889-1966) – Život posvećen umetnosti“, autora Ljiljane Lazić, muzejskog savetnika.
Očekujemo Vas 7. juna 2016. u 19 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29 u Novom Sadu.

Ova izložba pripremljena je povodom obeležavanja pola veka od smrti našeg uglednog sugrađanina, gradonačelnika Novog Sada između dva svetska rata, kolekcionara i poklonodavca dr Branka Ilića.
Istovremeno, navršava se pedeset godina od potpisivanja Darovnog ugovora kojim je on celu umetničku kolekciju poklonio Gradu Novom Sadu i Autonomnoj pokrajini Vojvodine.
Izložba ima za cilj da javnost upozna za biografijom darodavca, ali i sa njegovom kolekcijom koja će biti postavljena u istom prostoru gde se nalazi i stalna postavka njegovog legata.

Prošlo je pola veka otkako se svojim poslednjim, velikodušnim činom dr Branko Ilić svrstao u red pojedinaca koji su svom narodu zaveštali ono što im je u životu bilo najdragocenije. Njegova kolekcija predmeta likovne i primenjene umetnosti je u junu 1966. godine pripala Gradu Novom Sadu i AP Vojvodini čije su vlasti na vreme razumele značaj tog dragocenog fonda. Od 1968. godine Ilićev legat, danas Zbirka strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, trajno je izložena na uvid javnosti čime je želja kolekcionara u potpunosti ispunjena.

Biografija dr Branka Ilića često je predmet interesovanja posetilaca Zbirke strane umetnosti. Impresionirani vrednošću legata, oni su uvek željni da saznaju više detalja o čoveku koji je bio fasciniran delima strane umetnosti, o ambicioznom i inteligentnom mladiću koji nije želeo da se bavi zemljoradnjom u rodnom Žablju, već da studira u evropskim prestonicama, o uglednom lekaru koji je u Novom Sadu vodio život pripadnika visoke građanske klase. U priči o dr Iliću ističe se i njegovo javno delovanje između dva rata, kada je bio politički aktivan i, neko vreme, vršio dužnost predsednika Opštine Novi Sad. Detalji iz njegovog posleratnog života poznati su najstarijim Novosađanima koji, s vremena na vreme, posete Zbirku strane umetnosti i prisete se njenog nekadašnjeg vlasnika.

Uloživši velika materijalna sredstva i društveni položaj, dr Branko Ilić je u toku nekoliko decenija uspeo da stvori vrhunsku umetničku kolekciju, jedinstvenu na području Srbije. Njen kvalitet odražava ukus, umetnički dar i opštu kulturu dr Ilića koji je, uprkos brojnim administrativnim i zdravstvenim problemima u poslednjim decenijama života, uspeo da sačuva zbirku u celini i takvu je daruje svom narodu. Na taj način je ovaj kolekcionar postao važna spona između starih majstora i publike, evropske umetnosti i domaće javnosti.

Muzej grada Novog Sada © 2024.