(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба „ДР БРАНКО ИЛИЋ (1889-1966) – Живот посвећен уметности“

Музеј града Новог Сада са задовољством Вас позива на отварање изложбе „др Бранко Илић (1889-1966) – Живот посвећен уметности“, аутора Љиљане Лазић, музејског саветника.
Очекујемо Вас 7. јуна 2016. у 19 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29 у Новом Саду.

Ова изложба припремљена је поводом обележавања пола века од смрти нашег угледног суграђанина, градоначелника Новог Сада између два светска рата, колекционара и поклонодавца др Бранка Илића.
Истовремено, навршава се педесет година од потписивања Даровног уговора којим је он целу уметничку колекцију поклонио Граду Новом Саду и Аутономној покрајини Војводине.
Изложба има за циљ да јавност упозна за биографијом дародавца, али и са његовом колекцијом која ће бити постављена у истом простору где се налази и стална поставка његовог легата.

Прошло је пола века откако се својим последњим, великодушним чином др Бранко Илић сврстао у ред појединаца који су свом народу завештали оно што им је у животу било најдрагоценије. Његова колекција предмета ликовне и примењене уметности је у јуну 1966. године припала Граду Новом Саду и АП Војводини чије су власти на време разумеле значај тог драгоценог фонда. Од 1968. године Илићев легат, данас Збирка стране уметности Музеја града Новог Сада, трајно је изложена на увид јавности чиме је жеља колекционара у потпуности испуњена.

Биографија др Бранка Илића често је предмет интересовања посетилаца Збирке стране уметности. Импресионирани вредношћу легата, они су увек жељни да сазнају више детаља о човеку који је био фасциниран делима стране уметности, о амбициозном и интелигентном младићу који није желео да се бави земљорадњом у родном Жабљу, већ да студира у европским престоницама, о угледном лекару који је у Новом Саду водио живот припадника високе грађанске класе. У причи о др Илићу истиче се и његово јавно деловање између два рата, када је био политички активан и, неко време, вршио дужност председника Општине Нови Сад. Детаљи из његовог послератног живота познати су најстаријим Новосађанима који, с времена на време, посете Збирку стране уметности и присете се њеног некадашњег власника.

Уложивши велика материјална средства и друштвени положај, др Бранко Илић је у току неколико деценија успео да створи врхунску уметничку колекцију, јединствену на подручју Србије. Њен квалитет одражава укус, уметнички дар и општу културу др Илића који је, упркос бројним административним и здравственим проблемима у последњим деценијама живота, успео да сачува збирку у целини и такву је дарује свом народу. На тај начин је овај колекционар постао важна спона између старих мајстора и публике, европске уметности и домаће јавности.

Музеј града Новог Сада © 2024.