(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Festival „Biserna grana“

Festival  „Biserna grana“ manifestacija je koja u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje. Organizator Festivala je Kulturni centar „Mladost“ iz Futoga, a  ove godine festival organizuju jubilarni deseti put. Pokrovitelj Festivala je Grad Novi Sad.

Kako izgledaju narodne nošnje u Srbiji i okruženju, po čemu se prepoznaje čiji nakit, a šta su specifičnosti kulturno-umetničkih društava – već deceniju predstavlja festival „Biserna grana“.

Kostimi, oglavlja i nakit su ono po čemu se vekovima prepoznaju ovdašnje nacije, ali i njihovi predstavnici iz različitih regija.

Nasleđuju se, brižno čuvaju i iz škrinja u najsvečanijim prilikama vade.

Ovaj Festival je Evropska asocijacija festivala uvrstila u manifestacije od važnosti, Unesko je ocenio visokom ocenom, a očekuje se da će ući i na mapu zaštićenog kulturnog blaga.

Na veliko zadovoljstvo Muzej grada Novog Sada poziva Vas na Reviju nošnji koja će biti u subotu, 7. oktobra u 19 i 30, u Atrijumu Muzeja grada Novog Sada. Gost revije biće Danica Krstić.

Istovremeno Vas pozivamo da posetite izložbu Muzeja grada Novog Sada «Govor šara», autorke Dušanke Marković, koja gostuje u galeriji KC «Futog».

Muzej grada Novog Sada © 2021.