(021) 6433-145

Назад на све вести

Фестивал „Бисерна грана“

Фестивал  „Бисерна грана“ манифестација је која у фокус ставља материјално фолклорно благо – народне ношње. Организатор Фестивала је Културни центар „Младост“ из Футога, а  ове године фестивал организују јубиларни десети пут. Покровитељ Фестивала је Град Нови Сад.

Како изгледају народне ношње у Србији и окружењу, по чему се препознаје чији накит, а шта су специфичности културно-уметничких друштава – већ деценију представља фестивал „Бисерна грана“.

Костими, оглавља и накит су оно по чему се вековима препознају овдашње нације, али и њихови представници из различитих регија.

Наслеђују се, брижно чувају и из шкриња у најсвечанијим приликама ваде.

Овај Фестивал је Европска асоцијација фестивала уврстила у манифестације од важности, Унеско је оценио високом оценом, а очекује се да ће ући и на мапу заштићеног културног блага.

На велико задовољство Музеј града Новог Сада позива Вас на Ревију ношњи која ће бити у суботу, 7. октобра у 19 и 30, у Атријуму Музеја града Новог Сада. Гост ревије биће Даница Крстић.

Истовремено Вас позивамо да посетите изложбу Музеја града Новог Сада «Говор шара», ауторке Душанке Марковић, која гостује у галерији КЦ «Футог».

Музеј града Новог Сада © 2024.