(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

14 međunarodna smotra arheloškog filma

14 međunarodna smotra arheloškog filma

Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5

ULAZ SLOBODAN

ČETVRTAK, 4. APRIL
19:00 – otvaranje smotre
Palmira – pogled iz vasione / Palmyra – Entdeckung aus dem Weltall
… Režija: Martin Papirowski
Nemačka 2011, 44 min.
Palmira je antički grad koji se nalazi u sirijskoj pustinji na oko 200 km severnoistočno od Damaska. Ovaj grad je nekada bio jedan od najbitnijih centara u regionu i važna raskrsnica trgovačkih puteva o čemu svedoče i najstariji pisani izvori. Pre 4000 godina Palmira se prvi put pominje u pisanim izvorima kao Tadmor karavanska stanica na putu za Mediteran.
Poznat je kao grad bogate istoriji sa očuvanim antičkim građevinama iz različitih pistorijskih perioda.
No drevni grad iz pisanih izvora nestao je u pesku pustinje. U 21. veku nemački tim arheologa želi ovaj grad da pronađe i da mu vrati stari značaj.

PETAK, 5. APRIL
19:00
Bronzani kartel. Privredno čudo na Mediteranu / Das Bronze – Kartell. Wirtschaftsboom am Mittelmeer
Režija: Franz Leopold Schmelzer, Gerhard Rekel
Nemačka 2008, 44 min.
U antici je Istočno Sredozemlje bilo raskrsnica trgovine robom iz svih zemalja.
Jedrenjaci su od 1.800 godine pre naše ere prevozili tone raznih proizvoda u luke tada poznatog sveta. Traženi su bili bakar i kalaj od kojis su vešti kovači pravili novu leguru – BRONZU. Taj plemeniti metal je toj ere podario ime i procvat.

SUBOTA, 6.APRIL
17:00
Putovanje u kolevku čovečanstva / Expedition Höllenloch zur Wiege der Menschheit
Režija: Tamara Spitzing
Nemačka 2009, 53 min.
Spektakularna otkriće u pustinji Danakil u Eritreji, otkriva nove tragove o poreklu Homo Sapiensa. Lobanja koja je prilikom arheoloških istraživanja pronađena veoma je bitna za stručnjake i nauku.

18:00
Pohod na Jerusalim / Sturm auf Jerusalem
Režija: Renate Beyer
Nemačka 2011, 44 min.
Kraj 8. veka pre naše ere .Asirci marširaju na Jerusalim.Vladar sveta sa Tigra,jedan od najokrutnijih moćnika tog doba ,ostavljajući za sobom pustoš, stiže pred Jerusalim.Tamo su dvori kralja Jezekije.Na klinastom pismu slave uspeh Asiraca,a u Starom zavetu izveštavaju: Bog posla anđela osvete i spasi sveti grad.“Autorima Biblije stalo je samo do čuda božjeg. Ali arheolozi potvrđuju:Jerusalim tada nije razoren. Kakvi se istorijski događaji kriju iza teksta Biblije?

19:00
Dama iz Kaoa. Misterija tetovirane mumije / La dama de Cao: El misterio de la Momia Tatuada
Režija: José Manuel Novoa
Španija 2012, 52 min.
Dama iz Kaoa je prva žena vladarka prekolumbijskog Perua koja je otkrivena. Pretpostavlja se da je vladala dolinom Ćikame, nedaleko od grada Truhilja, pre nekih 1700 godina.
Otkriće njene grobnice 2006. godine značilo je direktan raskid sa svim pređašnjim teorijama o civilizaciji Moće.

NEDELjA, 7.APRIL
17:00
Film iznenađenja

18:00
Novi breg za Bogorodicu / Noviot breg na Bogorodica
Režija: Dime Popovski
Makedonija 2004, 41 min.
Ovaj dokumentarni film sniman je 8 godina u oblasti Kozjak nadomak Skoplja, gde se gradila hidrocentrala sa propratnim veštačkim jezerom koje je dugačko 32 km. Plan je bio da se potopi nekoliko sela i tri crkve iz Srednjeg veka.
Film govori o kompletnoj dislokaciji te tri srednjevekovne crkve – od njihove razgradnje, skidanja fresaka do seobe na bezbednu lokaciju, ponovnu izgradnju sa originalnim materijalom i vraćanje fresaka. Ovaj poduhvat je prvi put rađen u Makedoniji.
Pritom film prikazuje i nekoliko neočekivanih iznenađenja, kao što je otkrivanje prelepe vizantijske freske Bogorodice u apsidi jedne od crkava.
Film je rađen u produkciji makedonske televizije i nagrađen je GRAND PRIX na ECO festivalu za oblast kulturne baštine od italijanske fondacije za mediteransku kulturu u gradu Leće.

19:00
Povratak faraona / Die Wiederkehr des Pharao
Režija: Bertram Verhaag
Nemačka 2011, 43 min.
U Tebi u Gornjem Egiptu pre 3.000 godina vladali su faraoni koji su gradili velelepne hramove. Već 12 godina tim arheologa sa preko 300 ljudi u ekipi radi na istraživanju hramova. Prilikom istraživanja pronašli su i glavu od granita koja je neoštećena i za koju se pretpostavlja da je jedan od bolje očuvanih portreta Amenhotepa III.

Muzej grada Novog Sada © 2024.