(021) 6433-145

Назад на све вести

14 међународна смотра археoлошког филма

14 међународна смотра археoлошког филма

Културни центар Новог Сада, Католичка порта 5

УЛАЗ СЛОБОДАН

ЧЕТВРТАК, 4. АПРИЛ
19:00 – отварање смотре
Палмира – поглед из васионе / Palmyra – Entdeckung aus dem Weltall
… Режија: Martin Papirowski
Немачка 2011, 44 мин.
Палмира је антички град који се налази у сиријској пустињи на око 200 км северноисточно од Дамаска. Овај град је некада био један од најбитнијих центара у региону и важна раскрсница трговачких путева о чему сведоче и најстарији писани извори. Пре 4000 година Палмира се први пут помиње у писаним изворима као Тадмор караванска станица на путу за Медитеран.
Познат је као град богате историји са очуваним античким грађевинама из различитих писторијских периода.
Но древни град из писаних извора нестао је у песку пустиње. У 21. веку немачки тим археолога жели овај град да пронађе и да му врати стари значај.

ПЕТАК, 5. АПРИЛ
19:00
Бронзани картел. Привредно чудо на Медитерану / Das Bronze – Kartell. Wirtschaftsboom am Mittelmeer
Режија: Franz Leopold Schmelzer, Gerhard Rekel
Немачка 2008, 44 мин.
У антици је Источно Средоземље било раскрсница трговине робом из свих земаља.
Једрењаци су од 1.800 године пре наше ере превозили тоне разних производа у луке тада познатог света. Тражени су били бакар и калај од којис су вешти ковачи правили нову легуру – БРОНЗУ. Тај племенити метал је тој ере подарио име и процват.

СУБОТА, 6.АПРИЛ
17:00
Путовање у колевку човечанства / Expedition Höllenloch zur Wiege der Menschheit
Режија: Tamara Spitzing
Немачка 2009, 53 мин.
Спектакуларна откриће у пустињи Данакил у Еритреји, открива нове трагове о пореклу Хомо Сапиенса. Лобања која је приликом археолошких истраживања пронађена веома је битна за стручњаке и науку.

18:00
Поход на Јерусалим / Sturm auf Jerusalem
Режија: Renate Beyer
Немачка 2011, 44 мин.
Крај 8. века пре наше ере .Асирци марширају на Јерусалим.Владар света са Тигра,један од најокрутнијих моћника тог доба ,остављајући за собом пустош, стиже пред Јерусалим.Тамо су двори краља Језекије.На клинастом писму славе успех Асираца,а у Старом завету извештавају: Бог посла анђела освете и спаси свети град.“Ауторима Библије стало је само до чуда божјег. Али археолози потврђују:Јерусалим тада није разорен. Какви се историјски догађаји крију иза текста Библије?

19:00
Дама из Каоа. Мистерија тетовиране мумије / La dama de Cao: El misterio de la Momia Tatuada
Режија: José Manuel Novoa
Шпанија 2012, 52 мин.
Дама из Каоа је прва жена владарка преколумбијског Перуа која је откривена. Претпоставља се да је владала долином Ћикаме, недалеко од града Трухиља, пре неких 1700 година.
Откриће њене гробнице 2006. године значило је директан раскид са свим пређашњим теоријама о цивилизацији Моће.

НЕДЕЉА, 7.АПРИЛ
17:00
Филм изненађења

18:00
Нови брег за Богородицу / Noviot breg na Bogorodica
Режија: Диме Поповски
Македонија 2004, 41 мин.
Овај документарни филм сниман је 8 година у области Козјак надомак Скопља, где се градила хидроцентрала са пропратним вештачким језером које је дугачко 32 км. План је био да се потопи неколико села и три цркве из Средњег века.
Филм говори о комплетној дислокацији те три средњевековне цркве – од њихове разградње, скидања фресака до сеобе на безбедну локацију, поновну изградњу са оригиналним материјалом и враћање фресака. Овај подухват је први пут рађен у Македонији.
Притом филм приказује и неколико неочекиваних изненађења, као што је откривање прелепе византијске фреске Богородице у апсиди једне од цркава.
Филм је рађен у продукцији македонске телевизије и награђен је GRAND PRIX на ECO фестивалу за област културне баштине од италијанске фондације за медитеранску културу у граду Леће.

19:00
Повратак фараона / Die Wiederkehr des Pharao
Режија: Bertram Verhaag
Немачка 2011, 43 мин.
У Теби у Горњем Египту пре 3.000 година владали су фараони који су градили велелепне храмове. Већ 12 година тим археолога са преко 300 људи у екипи ради на истраживању храмова. Приликом истраживања пронашли су и главу од гранита која је неоштећена и за коју се претпоставља да је један од боље очуваних портрета Аменхотепа III.

Музеј града Новог Сада © 2024.