(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Prelo, postavka i predavanje

Prelo, postavka i predavanje na izložbi „HAJDE, BRATE, KUPI SVATE – SRPSKA SVADBA“

Poput Jefimije nekada, danas svoje stihotvore zlatnim koncem na belom platnu veze Ljiljana Koković. Ljubav prema vezu gđa Koković je nasledila od majke i bake. Jedna je od retkih vezilja koja svoju inspiraciju nalazi na zidovima srednjovekovnih srpskih manastira i crkava i stranicama srednjovekovnih, rukopisnih, bogoslužbenih knjiga. Posebno divljenje kod g-đe Koković izazvale su zastavice iz Beogradskog parimejnika iz 13. veka na kojima dominiraju stilizovani floralni i zoomorfni motivi isprepleteni u jednu celinu. Odabrala je 40 njoj najinteresantnijih zastavica, inicijala, ukrasnih kaligrafskih slova i filigranskom preciznošću pletovezom oslikala. Njihova postavka, pod nazivom Duhovno putovanje iglom i koncem, ukrasiće zidove Zbirke strane umetnosti.

Svadba je jedan od najlepših dana u životu svakog čoveka, ali svako ga je drugačije doživljavao i drugačije obeležavao. Postoje razlike koje se mogu sagledavati u različitim vojvođanskim regijama Banatu, Bačkoj i Sremu. Svaka od oblasti ima svoje specifičnosti ili svoje tumačenje pojedinih obrednih radnji. Razlike postoje i kada su u pitanju susedna sela, a može se tvrditi da ih ima i od porodice do porodice. O sličnostima i razlikama u svadbenim običajima Srba u Vojvodini i u Prizrenu (Kosovo) biće reči u predavanju dr Aleksandre Novakov na temu Svadbeni običaji u Prizrenu.

Nakon predavanja nastavlja se muzejsko prelo i priprema devojačke spreme. Izložba je otvorena do 18. aprila 2017. godine.

Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29, Novi Sad

Utorak, 11.04.2017. godine, 19-21 sat

Muzej grada Novog Sada © 2024.