(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

PREDAVANJE: ZAOSTAVŠTINA FEDORE BIKAR U MUZEJU VOJVODINE

Ciklus predavanja „Darodavci novosadskih muzeja“ u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29) nastavlja se u utorak, 16. avgusta u 19h, izlaganjem istoričarke Suzane Milovanović i istoričarke umetnosti Aleksandre Stefanov, kustoskinja Muzeja Vojvodine. One će upoznati javnost sa značajnom zaostavštinom dr Fedore Bikar koja se od 2007. godine čuva u Muzeju Vojvodine.
Dr Fedora Bikar (1931−2009), poreklom iz srpske građanske porodice iz Budimpešte, radila je u Muzeju Vojvodine kao istoričarka – muzejska savetnica od 1969. pa sve do penzionisanja 1995. godine. Važila je za jednog od najboljih muzejskih radnika u našoj zemlji. Osim predanog rada na ustrojavanju muzejskih zbirki i obradi predmeta, tokom svog dugogodišnjeg rada u Muzeju postavila je više zapaženih izložbi, a bila je i autor istorijskog dela stalne postavke Vojvođanskog muzeja. Pored muzejskih poslova, paralelno se bavila istorijom i kulturom Srba u Mađarskoj, što je rezultiralo objavljivanjem više naučnih i stručnih radova, među kojima je najznačajnija monografija Sentandreje.
Testamentarnim zaveštanjem dr Fedora Bikar poklonila je Muzeju Vojvodine preko 150 predmeta iz oblasti likovne i primenjene umetnosti, etnologije, arheologije, te predmeta vezanih za društvenu i kulturnu istoriju ovog podneblja. Ovim velikodušnim gestom obogaćene su zbirke Muzeja, a dr Fedora Bikar se uvrstila među njegove najznačajnije darodavacе.

Muzej grada Novog Sada © 2024.