(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Janoš Soter – novosadski duborezac

U toku meseca avgusta posetioci Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi imaju priliku da pogledaju malu postavku o Janošu Soteru (1902-1991), najznačajnijem novosadskom drvorezbaru u 20. veku.

Zainteresovan za umetnost od ranog detinjstva, Janoš Soter je učio drvorezbarstvo u radionici Kovač Mihalja (1920-1922) u Kuli. Jedan od prvih poslova bila je izrada ikonostasa u Crkvi Ružici na Kalemegdanu u Beogradu (1925). U Novom Sadu je 1927. godine otvorio zanatsku radionicu, a od 1935. počeo je najplodniji deo njegove karijere. Imućnije novosadske porodice su ga često angažovale za izradu kompletnih enterijernih ansambla. Njegovi najznačajniji radovi posle Drugog svetskog rata su svečani kabineti u Matičarskom zdanju i Gradskoj kući u Novom Sadu, kao i kabinet Josipa Broza Tita u čelarevskom dvorcu. Vešt u izradi crkvenog enterijera, Soter je bio i saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Pre i posle Drugog svetskog rata često je izlagao na izložbama umetničkog zanatstva.

Soterov rad se odlikuje izvanrednom preciznošću i čistotom obrade. Bio je odličan crtač i imao smisao za proporcije. Kao odličan poznavalac umetničkih epoha, veoma vešto je uklapao raznorodne stilske elemente u skladne celine. Nije pratio savremena dešavanja u umetnosti, pa je, donekle, ostao usamljeni stvaralac u oblasti drvorezbarstva i dekorativnog vajarstva. U svom ateljeu je odnegovao generaciju umetničkih duborezaca koji su sačuvali tajne tog zanata do današnjeg vremena.

Na postavci je izloženo nekoliko originalnih Soterovih radova (fotelje, upotrebni predmeti), crteži i skice, fotografije izvedenih radova.

Radno vreme Muzeja je: utorak-nedelja od 10 do 17 časova, ponedeljak je neradan dan.

Muzej grada Novog Sada © 2024.