(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „UNTER ANDEREN – MEĐU DRUGIMA“

Izložba: „UNTER ANDEREN – MEĐU DRUGIMA“

*60 portreta – 60 priča*

(Podunavske Švabe u jugoistočnoj Evropi danas)

Muzej grada Novog Sada od 2000. godine, sa prekidima, sarađuje sa Centralnim Muzejom Podunavskih Švaba iz Ulma. Kao nastavak saradnje, Muzej organizuje otvaranje izložbe UNTER ANDEREN-MEĐU DRUGIMA (60 portreta-60 priča). Ličnosti i njihovi portreti su Podunavske Švabe, sa svih područja gde su naselili, a to su današnja Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Srbija.

Od četrdesetih godina 20. veka broj Nemaca na naseljeničkim teritorijama Podunavskih Švaba, kao što su Banat i Bačka ili u takozvanoj Švapskoj Turskoj (Mađarska), značajno je opao. Pre Drugog svetskog rata je na ovoj teritoriji između Budimpešte i Beograda živelo više od 1,5 miliona Nemaca. A danas? U Mađarskoj 132.000, u Rumuniji 25.000, u Srbiji 4.000 i u Hrvatskoj 3.000. Ipak, ove cifre nisu tačne. Mnogi od njih imaju supružnike druge nacionalne pripadnosti – pa je pitanje da li se onda njihova deca izjašnjavaju kao pripadnici nemačke nacionalne manjine ili samo neguju kulturnu tradiciju svojih roditelja i predaka? Ili su možda ravnodušni prema svom etno-kulturnom poreklu? Na ovo nema jednoznačnog odgovora.

Godine 2015. i 2016.  Dragoljub Zamurović, srpski fotograf, angažovan od Muzeja iz Ulma, se uputio u Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju u potrazi za Podunavskim Švabama, koji su ostali da žive u ovim zemljama, kako bi načinio njihove portrete.

U istorijskim naseljeničkim oblastima duž Dunava nastali su Zamurovićevi dokumentarni snimci koji zajedno sa intervjuima pružaju uvid u svakodnevnicu Podunavskih Švaba „među drugima“ i pričaju priču o malim ljudima u velikoj istoriji.

Svečano otvaranje biće u četvrtak, 7. marta u 18 časova, u centralnoj zgradi Muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Svim prisutnim gostima obratiće se: Olja Maglovski, zamenik direktora, muzejski savetnik Dr Agneš Ozer, Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu, direktor Centralnog Muzeja Podunavskih Švaba, Kristijan Glas, gradonačelnik Ulma, Ginter Ciš (Günter Czisch), autor fotografija i drugi.

Muzej grada Novog Sada © 2024.