(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: ČAJNICI – SVEDOCI PROŠLOSTI

Izložba: ČAJNICI – SVEDOCI PROŠLOSTI
iz zbirke Marije Kasaš

Muzej grada Novog Sada namerava da putem ove izložbe predstavi deo bogate privatne kolekcije čajnika koju godinama, s ljubavlju i entuzijazmom, formira gospođa Marija Kasaš, Novosađanka rođena u Novom Bečeju. Njena kolekcija broji oko 600 čajnika, a na izložbi će biti predstavljeno stotinak čajnika sa različitim motivima.

Prvi zapisi o čaju potiču iz Kine, krajem stare i početkom nove ere, svedočeći o njegovoj širokoj upotrebi. Čaj, kojem je još u to vreme pridavan veliki značaj, verovatno se koristio i vekovima ranije. Iz Kine se raširio po čitavom svetu – prvo je stigao u Japan (u 6. veku), a zatim u Holandiju, Francusku, Rusiju i Veliku Britaniju (u 17. veku), odakle se širio po Evropi. Velika Britanija, jedna od najmoćnijih i najuticajnijih svetskih imeprija u 18. i 19. veku, najzaslužnija je za širenje kulture pijenja čaja. O tome svedoči i čuveni britanski običaj služenja čaja u 5 časova popodne, koji je imao veliki društveni značaj.

U Srbiji je običaj ispijanja čaja prihvaćen tek krajem 19. veka. Po ugledu na evropske gradove, i u Beogradu su organizovane čajanke na koje je dolazilo odabrano društvo, a taj običaj se održao sve do Drugog svetskog rata. U Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, središtima Srba u Austrijskoj monarhiji u 18. i 19. veku, a zatim i kao delu Kraljevine Jugoslavije, čajanke su bile važan društveni događaj.

Čajnici su, kao važan deo servisa za čaj, inspirisali gospođu Mariju Kasaš da ih prikuplja, a nas da ih izložimo. Nadamo se da će Karlovčani biti inspirisani i doneti u Muzej svoje čajnike da ih prikažemo i formiramo izložbu u izložbi.

Autor postavke: dr Gordana Petković, istoričar – muzejski savetnik
Otvaranje izložbe: sreda , 10. maj, u 19 časova
Mesto: Zavičajna zbirka, Sremski Karlovci, Patrijarha Rajačića 16
Trajanje: 10. maj – 30. jun 2017. godine
Kontakt: dr Gordana Petković, 064/27-00-606 i 062/80-719-23

Muzej grada Novog Sada © 2024.