(021) 6433-145

Odeljenje za etnologiju

Odeljenje za etnologiju

Etnološko odeljenje MGNS prikuplja, obrađuje, deponuje i prezentuje predmete materijalne i duhovne kulture stanovnika Novog Sada i naselja koja mu gravitiraju, kako iz Bačke tako i iz Srema. Raznovrsni po materijalu, funkciji i veličini predmeti datiraju od kraja 18. do polovine 20. veka. Preko 10.000 predmeta smešteno je u dva objekta: Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima i Zgradi Topovnjače na Petrovaradinoj tvrđavi i razvrstano u nekoliko zbirki.

Predmeti narodne umetnosti koje su najčešće radile žene po narodnim, tradicionalnim motivima: raznovrsno dekorisane nošnje i predmeti koji idu uz nošnju; vez i čipka; tekstilno pokućstvo; ali i sprave i naprave za njihovu izradu čine zbirku DOMAĆA RADINOST.

U okviru zbirke DUHOVNA KULTURA čuvaju se predmeti koji pripadaju većinskom srpskom narodu i pravoslavnim običajima, ali i i predmeti koji su korišćeni u obrednoj praksi drugih etničkih manjina. Vezani su za godišnji i životni ciklus narodnih običaja i porodični i društveni život čoveka. Deo predmeta koji su pripadali Janiki Balažu, čuvenom novosadskom tamburašu, pripojeni su zbirci narodnih muzičkih instrumenata.

Mnogobrojni predmeti iz sfere društvenog života vezani za dobrovoljno udruživanje građana radi zaštite od požara formiraju zbirku VATROGASTVA.

Zbirka RURALNA ARHITEKTURA sadrži fotografije i predmete koji prikazuju spoljašnji i unutrašnji izgled tradicionalne kuće, pomoćnih prostorija, privrednih objekata i okućnice, ali i nameštaj i pokućstvo kao deo unutrašnjeg uređenja. Na osnovu ovih predmeta može se uvideti evolucija tradicionalnog načina stanovanja.

Tradicionalni alati i sprave za obradu zemlje i preradu žitarica i drugih useva vezane za pojedine poljoprivredne grane svrstani su u zbirku POLjOPRIVREDA. Najveći broj sakupljenih predmeta vezan je za uzgoj najzastupljenijih poljoprivrednih kultura u okviru zemljoradnje, vinogradarstva i voćarstva koje je razvijeno na Fruškoj gori, stočarstva, lova i ribolova… Ovoj zbirci pripojeni su, kao nerazdvojiv deo poljoprivredne delatnosti, i predmeti vezani za saobraćaj i transport dobara, kao i posude i pribor za merenje.

Zbog izuzetnog značaja u samom nastajanju, a kasnije i razvoju Novog Sada, kako privrednom tako i istorijskom, ZANATSTVO je izdvojeno u zasebnu zbirku. Obuhvata zanatske alate i gotove proizvode, majstorska pisma, knjige i dokumentaciju.

Poseban deo, vezan za sve navedene zbirke, čini zbirka pisane i štampane građe, fotodokumenata i arhiva.

Muzej grada Novog Sada © 2024.