(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложбa: „САЛАШИ – ИЗМЕЂУ ИДЕАЛИЗОВАНОГ И СТВАРНОГ“

Музеј града Новог Сада организује отварање изложбе САЛАШИ-ИЗМЕЂУ ИДЕАЛИЗОВАНОГ И СТВАРНОГ, аутора Весне Недељковић Ангеловске и Феђе Киселичког.

Реч салаш данас означава породично газдинство у одумирању али у исто време је оквир за идеализовану слику коју негују, како салашари уз помоћ личног, селективног сећања, тако и људи у урбаним срединама, вођени сопственом сентименталношћу, клишеима, утицајем маркетинга или жељом за напуштањем града због економских и еколошких проблема који се у њему данас генеришу. Јаз између идеализованог значења појма салаш и стварног стања салаша данас је широк и они заправо чине две крајности. Код првог значења, то је потреба људи да верују у сан (лични или маркетиншки), а код другог значења то је реалност у којој свет салаша нестаје и уступа место неком другом, новом свету… Јер, зидане пећи више нису топле, нема везом обрубљених белих „штрафтица“ на сталажама, нема топлих перина на креветима и поњава на подовима, нико неће доћи да се диви брижљивој и уредној домаћици, цветној леји поред куће, ни коњима враним.

Захваљујући Љубомиру Грубићу, Владимиру Червенки и Феђи Киселичком на изложби су приказане фотографије (1987-2014.) које преносе емоције које се не би могле исказати речима. Њихове фотографије су окосница ове изложбе која је резултат дугогодишње сарадње Градског музеја у Бечеју и Музеја града Новог Сада.

Изложба ће бити отворена у уторак, 30. децембра, у 13 часова, у Месној заједници Бачко Петрово село, Трг ослобођења 1.

Музеј града Новог Сада © 2021.